علت سستی و ضعیف شدن ریشه مو

عواملی که سبب ریزش مو می شوند

یکی از دغدغه‌هایی که امروزه ذهن اغلب زنان و مردان را به خود مشغول کرده، ریزش مو و مشکل کم مویی است. علت شل شدن ریشه مو می‌تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مثل ژنتیک، سبک غلط زندگی، تغذیه نامناسب و موارد دیگری از این قبیل باشد. خوشبختانه امروزه روش‌های بسیاری با هدف درمان مشکلات ریزش مو و بازگرداندن موها به حالت پرپشت و حجیم روی کار آمده‌اند. البته کاندیدهای انجام هر یک از این روش‌ها باید قبل از انجام هر کاری علت ریزش مو از ریشه را شناسایی کرده و سپس نسبت به درمان آن اقدام کنند. درمان ریزش مو از ریشه می‌تواند به روش‌های سنتی و یا مدرن انجام شوند. بهترین کار برای در پیش گرفتن یک روش مطمئن و اصولی مراجعه به کلینیک‌های تخصصی است.

کسانی که از ریزش موهای خود رنج می‌برند می‌توانند به کلینیک و پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کرده و بعد از انجام بررسی‌های لازم دلیل ریزش را تشخیص داده و روش‌ درمانی مناسبی را انتخاب کند. کلینیک تخصصی هلیا می‌تواند انتخابی مناسب برای استفاده از تجربه و تخصص دکتر خراسانی در این زمینه باشد. در این مقاله سعی داریم به چند مورد از مهم‌ترین دلایل ریزش مو از ریشه و روش‌های درمانی موثر اشاره کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر شما را به همراهی ما تا انتهاب مطالب دعوت می‌کنیم.

عوامل سبب ریزش مو

عوامل مختلفی وجود دارند که باعث ریزش مو می‌شوند. اگر شما نیز متوجه ریزش تارهای موی خود شده‌اید، نیاز است دلیل اصلی آن را شناسایی کرده و سپس نسبت به برطرف کردن مشکل خود اقدام کنید. در اینجا به بررسی مهم‌ترین عوامل می‌پردازیم.

آلوپسی آندروژنتیک

وراثت یکی از فاکتورهای مؤثر در ریزش تارهای مو است. از جمله بیماری‌های وراثتی می‌توانیم به آلوپسی آندروژنتیک اشاره کنیم که تأثیر خود را روی چرخه رشد موها اعمال می‌کند. چرخه رشد افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، بسیار کند می‌شود که نتیجه آن کاهش تراکم مو در ناحیه جلویی سر و تمام تاج است.

برای اطلاع از خدمات زیبایی خود می‌توانید با مشاورین کلینیک فوق تخصصی پوست و مو هلیا به صورت کاملاً رایگان از طریق شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷ در ارتباط باشید. و همچنین از طریق پیام رسان واتس اپ به شماره ۰۹۱۲۲۵۰۲۰۵۰ تمامی سوالات خود در رابطه با خدمات پوست و مو و زیبایی را با ما در میان بگذارید.

آلوپسی آندروژنتیک

بارداری

زمانی که بانوان در دوره بارداری هستند، برای مدتی عدم تعادل هورمونی را تجربه می‌کنند. همین موضوع باعث خواهد شد آن‌ها برای مدتی دچار ریزش شوند. یکی از عوامل تأثیرگذار در چرخه رشد مو، استروژن است. با ورود به دوران بارداری نیز سطح استروژن در بدن افزایش پیدا می‌کند. در این شرایط موها چندان دچار ریزش نمی‌شوند؛ اما بعد از زایمان، شرایط به شکل دیگری خواهد بود. تارهای مو با سرعت بیشتری ریزش پیدا می‌کنند و ممکن است برخی از نواحی سر دچار طاسی شوند. برای اینکه بتوانید ریزش تارهای مو را کنترل کنید، از مصرف ویتامین‌ها نباید غافل شوید.

ریزش پراکنده Telogen effluvium

زمانی که موها به صورت پراکنده ریزش پیدا کنند، به اصطلاح Telogen effluvium نامیده می‌شوند. عوامل مختلفی در ریزش مو پراکنده دخیل هستند که از جمله آن‌ها می‌توانیم به مصرف برخی داروها، استرس و همچنین اختلال در غدد آندوکرین اشاره کنیم. همچنین اگر افراد از کمبود آهن رنج ببرند، ممکن است ریزش تارهای مو را به شکل پراکنده تجربه کنند.

آلوپسی آره آتا یا آرئاتا

زمانی که فرد مبتلا به بیماری آلوپسی آره آتا یا آرئاتا باشد، سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند که نتیجه این امر ریزش تارهای مو در سر، بینی، مژه، ابرو و گوش است. نکته مهمی که وجود دارد این است بعد از اینکه موها دچار ریزش شدند، نمی‌توانید انتظار رشد مجدد از آن‌ها داشته باشید. در این شرایط برای اینکه بتوانید جذابیت را دوباره به دست آورید، پیشنهاد می‌دهیم نسبت به کاشت و پیوند مو اقدام کنید.

آلوپسی کششی

افراد بسیاری وجود دارند که مدام موهای خود را می‌کشند. کشیدن موها باعث می‌شود فرد به بیماری آلوپسی کششی مبتلا شود. معمولاً افرادی که موهای خود را دم اسبی یا سفت می‌بندند، آلوپسی کششی را تجربه خواهند کرد. این افراد به مرور زمان در ناحیه شقیقه یا خط رویش موها، شاهد ریزش تارهای مو خواهند بود. از سایر عوامل مؤثر بر ابتلا به آلوپسی کششی می‌توانیم به استفاده مداوم از روسری و کلاه تنگ اشاره کنیم.

آلوپسی کششی

داروها

برخی از داروها به دلیل ترکیباتی که دارند، روی بدن تأثیر بسیار منفی می‌گذارند که ریزش مو یکی از آن‌ها است. از جمله این داروها می‌توانیم به گزینه‌های زیر اشاره داشته باشیم:

  1. داروهای رقیق‌کننده خون
  2. داروهای ضد بارداری
  3. داروهای افسردگی
  4. داروهای ضدالتهاب
  5. داروهای مسدودکننده کانال‌های بتا
  6. داروهای بر پایه A مانند رتینوئیدها
  7. داروهای شیمی‌درمانی و پرتودرمانی

لازم به ذکر است شدت ریزش تارهای مو به طول دوره درمان بستگی دارد. هرچقدر مدت‌زمان مصرف داروها بیشتر باشد، به همان اندازه نیز ریزش بیشتری اتفاق خواهد افتاد؛ به گونه‌ای که برخی افراد ممکن است شاهد طاسی در ناحیه سر خود باشند.

مصرف دخانیات

مصرف دخانیات نه تنها روی ریزش مو بلکه بر قسمت‌های دیگر بدن تأثیر منفی می‌گذارد. با مصرف دخانیات رادیکال‌های آزاد بیشتری نیز در بدن تولید می‌شوند. این رادیکال‌ها می‌توانند با مولکول‌های بدن وارد واکنش شوند و در نهایت به DNA آسیب بزنند. برای اینکه مواد مغذی به موها برسند و فولیکول‌ها نیز رشد خوبی داشته باشند باید از مصرف انواع دخانیات دوری کنید.

قرص های ضد بارداری

در قرص‌های ضد بارداری انواع هورمون‌های ترکیبی به کار رفته‌اند؛ به همین علت مصرف آن‌ها باعث ریزش تارهای مو می‌شود و به طور کلی چرخه رشد فولیکول را با اختلال مواجه می‌کنند. زمانی که بانوان به مصرف این قرص‌ها روی می‌آورند، چرخه رشد موهای آن وارد فاز تلوژن یا استراحت می‌شود. همچنین افرادی وجود دارند که حین مصرف این قرص‌ها ریزش مو را تجربه نمی‌کنند؛ اما بلافاصله بعد از قطع کردن مصرف، شاهد ریزش شدید تارهای موی خود خواهند بود.

قارچ

از عفونت‌های پوستی و مسری می‌توانیم به قارچ اشاره کنیم. تمام گروه‌ها و رده‌های سنی ممکن است به قارچ مبتلا شوند؛ اما احتمال آن در کودکان بسیار بیشتر است. برای اینکه بفهمید مبتلا به این بیماری پوستی هستید یا نه، باید عوامل مختلفی را بررسی کنید؛ اما به طور کلی نشانه‌های زیر می‌توانند کمک بزرگی برای شما باشند:

  1. مشاهده دانه‌های سیاه
  2. وجود موهای شکننده
  3. وجود نقاط حساس روی پوست سر

آسیب جسمی

افراد در تصادفات رانندگی یا جراحی ممکن است از آسیب‌های جسمی رنج ببرند. این آسیب‌ها همراه با خود عوارض متعددی دارند که ریزش تارهای مو یکی از آن‌ها است. برخی از آسیب‌های جسمی فعالیت چرخه رشد مو را با اختلال مواجه می‌کنند؛ به همین علت فولیکول‌ها نمی‌توانند به رشد خود ادامه دهند. از سوختگی نیز می‌توانیم به عنوان یکی از سخت‌ترین آسیب‌های وارد شده به جسم یاد کنیم که باعث شوک چرخه رشد مو می‌شود. در صورتی که ریزش مو در این افراد متوقف یا درمان نشود، نتیجه‌ای جز طاسی در پی نخواهد داشت.

شیردهی

همانطور که اشاره کردیم بعد از زایمان، بانوان دچار ریزش تارهای مو می‌شوند. قاعدتاً این موضوع در زمان شیردهی نیز ادامه‌دار خواهد بود. معمولاً ریزش تارهای مو خانم‌ها تا چهار ماه بعد از زایمان ادامه دارد. برای اینکه در دوران شیردهی کمترین ریزش را تجربه کنید، پیشنهاد می‌دهیم از ویتامین‌های گروه B همچون بیوتین استفاده کنید.

مصرف بیش از حد ویتامین A

هر چند ویتامین A برای بدن بسیار ضروری است؛ اما اگر در مصرف آن زیاده‌روی کنید، باید منتظر عوارض جانبی گوناگونی باشید که ریزش تارهای مو یکی از آن‌ها است. افرادی که بیش از نیاز بدنشان ویتامین A مصرف می‌کنند، به یک بیماری تحت عنوان بیش ویتامینی A مبتلا خواهند شد. این ویتامین در کبد جمع می‌شود و به غیر از ریزش تارهای مو شاهد عوارضی همچون استفراغ، دردهای استخوانی و مشکلات بینایی خواهید بود.

تغییرات هورمونی

عوامل مختلفی در تغییرات هورمونی دخیل هستند که از جمله آن‌ها می‌توانیم به کم‌کاری تیروئید و بارداری اشاره کنیم. زمانی که در بدن هورمون‌ها تعادل نداشته باشند، موها می‌توانند به شکل پراکنده ریزش پیدا کنند. همچنین گاهی اوقات جلوی سر و شقیقه‌ها یا یک سمت سر خالی می‌شوند. برای جبران موهای ریخته شده می‌توان نسبت به کاشت اقدام کرد. کلینیک هلیا از به روزترین امکانات در جهت پیوند گرافت مو بهره می‌برد.

کم‌کاری تیروئید

از جمله مشکلات هورمونی، کم‌کاری تیروئید است که ابتلا به آن عوارضی همچون ریزش مو را به دنبال دارد. کم‌کاری تیروئید نوعی بیماری خود ایمنی است؛ به همین علت می‌تواند روی رشد فولیکول‌های مو اثر خود را بگذارد. برای اینکه سلامت بدن و موهای خود را تضمین کنید، نیاز است به دنبال درمان باشید تا میزان غده تیروئید در بدن را به تعادل برسانید.

شیمی درمانی

افرادی که مبتلا به سرطان هستند، باید روش‌های درمانی گوناگونی را در پیش بگیرند که شیمی‌درمانی یکی از آن‌ها است. زمانی که بدن تحت تأثیر اشعه شیمی‌درمانی قرار بگیرد، افراد با سرعت بالایی موهای خود را از دست خواهند داد. همچنین داروهایی که در این دوره مصرف می‌شوند نیز سرعت ریزش را تشدید می‌کنند. معمولاً افرادی که دوره شیمی‌درمانی را با موفقیت پشت سر می‌گذارند، برای جبران موهای ریخته شده از پیوند گرافت استفاده می‌کنند.

تغذیه نادرست و فاقد مواد مغذی

ریزش مو می‌تواند به دلیل تغذیه نادرست باشد. اگر رژیم غذایی افراد مناسب نباشد، مشکل به تمامی اعضای بدن سرایت خواهد کرد؛ به همین علت خوراکی‌ها و غذاهای انتخابی باید از مواد مغذی برخوردار باشند. با تأمین ویتامین مورد نیاز بدن، شاهد موهایی پرپشت خواهید بود. اگر سلامتی بدن و موهایتان برایتان اهمیت دارد، دور رژیم‌های محدودکننده را خط بکشید. از جمله مواد مغذی که مصرف آن‌ها را برای جلوگیری از ریزش تارهای مو توصیه می‌کنیم، شامل گزینه‌های زیر هستند:

  1. ماهی‌های چرب
  2. انواع توت
  3. سبزیجات برگ‌دار
  4. مواد غذایی حاوی ویتامین A و E

البته لازم به ذکر است در مصرف هرکدام از مواد و مکمل‌ها باید حد اعتدال رعایت شود؛ وگرنه نتیجه عکس مشاهده خواهید کرد. همچنین قبل از خرید انواع مکمل و ویتامین‌ها با پزشک خود مشورت کنید.

تغذیه نادرست و فاقد مواد مغذی

 دلایل ریزش مو در سنین پایین

ریزش مو محدود به سن خاصی نمی‌شود و افراد به دلایل مختلف ممکن است آن را تجربه کنند. ریزش تارهای مو در سن پایین می‌تواند اعتماد به ‌نفس نوجوانان را تحت‌الشعاع قرار دهد؛ به همین علت ضروری است هر چه سریع‌تر نسبت به شناسایی علل اقدام شود. در لیست زیر می‌توانید با چند نمونه از دلایل ریزش تارهای مو در سن پایین آشنا شوید:

  1. کمبود انواع مواد مغذی، ویتامین و پروتئین در بدن
  2. ابتلا به بیماری‌های پوستی همچون قارچ
  3. تجربه استرس و اضطراب زیاد
  4. تغییرات هورمونی
  5. اختلالات وراثتی و مادرزادی

درمان ریزش مو از ریشه

قبل از اینکه فردی اقدام به درمان مشکل ریزش مو خود بکند باید با علت ریزش مو از ریشه مطلع شود. چرا که در غیر این صورت نمی‌توان روشی مطمئن و موثری را جهت درمان ریزش مو از ریشه انتخاب کرد. سپس می‌توان از طریق یکی از راه‌های زیر با توجه به مشکل تصمیم‌گیری کرده و از نتیجه نهایی کار لذت برد:

  • جبران کمبودهای بدن

یکی از اصلی‌ترین دلایلی که می‌تواند سبب ایجاد ریزش مو گردد کاهش ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز رشد و تقویت مو در بدن است. افراد می‌توانند با انجام آزمایش‌های ساده از وجود این مشکل در بدن مطلع شده و با مصرف ویتامین‌های لازم نسبت به درمان اقدام کنند.

  • استفاده از روغن‌های تقویت‌کننده ریشه مو

از قدیم‌الایام استفاده از روغن‌ها و ماسک‌های تقویت‌کننده مو به دلیل مزایای زیادی که بر تقویت و کاهش مشکل ریزش مو دارند توجه پزشکان و بیماران را به خود جلب کرده‌اند. این گزینه روشی آسان، کم هزینه و اما تاثیرگذار در درمان مشکل ریزش مو از ریشه است.

  • اصلاح رژیم غذایی

یکی از الزامات داشتن موهایی سالم و پرپشت اصلاح رژیم غذایی است. چرا که نمی‌توان از یک بدن ضعیف انتظار موهایی حجیم و زیبا داشت. پس اگر مشکل ریزش مو دارید بهتر است قبل از هر چیزی نگاهی به سبک زندگی و هر آنچه که در طول روز می‌خورید بیاندازید و در صورت نیاز آن را بهبود بخشید.

  • حذف عادات غلط زندگی

برخی از عادت‌های غلط سبب می‌شوند تا موها به مرور زمان ضعیف شده و در نهایت دچار مشکل ریزش از ریشه گردند. از جمله این عادت‌ها می‌توان به استفاده مدام از رنگ‌های شیمیایی و مضر، استفاده از اتو و سشوار و موارد بسیاری از این قبیل اشاره کرد. با ترک این کارها متوجه تقویت موهای خود و درمان ریزش آن خواهید شد.

  • استفاده از روش‌های کاشت مو

برخی از افراد به دلیل ژنتیک یا برخی بیماری‌ها دچار ریزش مو شدید می‌شوند. به طوری که موهای آن‌ها شدیداً کم‌پشت شده و حتی مشکل طاسی پیش می‌آید. برای این افراد بهترین و ماندگارترین روش استفاده از کاشت مو است. کاشت مو دارای روش‌های مختلفی است که در کلینیک‌های زیبایی توسط پزشک متخصص انجام می‌شوند. کاندیدهای کاشت مو می‌توانند با مراجعه به پزشک بهترین روش را برای پیوند انتخاب کرده و تا پایان عمر از نتیجه نهایی ایجاد شده لذت ببرند.

  • استفاده از مزوتراپی

از جمله روش‌هایی که این روزها به منظور درمان ریزش مو از ریشه توانسته‌ توجه عموم افراد را به خود جلب کند مزوتراپی است. در این روش به کمک سوزن‌های ریز و ظریف ترکیبی از مواد مختلف تقویتی را به زیر پوست سر تزریق می‌کنند. در نتیجه ریشه مو می‌تواند این مواد مغذی را با دز بالایی دریافت کرده و تقویت گردد.

چرخه طبیعی رشد مو

چرخه طبیعی رشد مو تشکیل شده از سه مرحله مختلف است که در هر کدام از آن‌ها فعل و انفعالاتی رخ می‌دهد. این مراحل شامل آناژن، کاتاژن و تلوژن می‌شوند. در طول زندگی افراد این چرخه بارها و بارها تکرار می‌شود تا تارهای جدید جایگزین موهای قدیمی شوند. در زیر می‌توانید با مراحل چرخه طبیعی بیشتر آشنا شوید.

  • مرحله آناژن یا رشد

در مرحله فعال آناژن، موها رشد می‌کنند و سلول‌های موجود در ریشه با سرعت مثال‌زدنی تکثیر می‌شوند. مدت زمان مرحله آناژن در هر فرد متفاوت است. هر چقدر این مرحله به درازا بکشد، به همان اندازه نیز موها بیشتر رشد خواهند کرد.

  • مرحله کاتاژن یا مرحله میانی

موها در مرحله کاتاژن رشد نمی‌کنند؛ زیرا موهای قدیمی به طور کامل می‌ریزند و موهای جدید جایگزین آن‌ها می‌شوند. مدت زمان مرحله کاتاژن کوتاه است و بین دو تا سه هفته طول می‌کشد. در انتهای مرحله کاتاژن فقط ساقه مو می‌ماند؛ زیرا پیاز از جریان خون‌رسانی جدا می‌شود.

  • مرحله تلوژن یا استراحت

در مرحله تلوژن موها در فاز استراحت می‌روند. تعداد روزهایی که ممکن است موها این مرحله را تجربه کنند، حداکثر صد روز است. البته تنها ۶ تا ۸ درصد موها وارد فاز تلوژن می‌شوند. از آنجایی که در مرحله تلوژن فولیکول‌ها رشدی ندارند، شاهد ریزش مو خواهید بود. با اتمام مرحله تلوژن، موها دوباره وارد فاز آناژن می‌شوند و چرخه مذکور مجدداً تکرار خواهد شد.

نکته انتهایی

در کنار تمام عللی که ذکر شد یک روش جهت درمان ریزش مو (hair loss) چه در مردان و چه در زنان توجه به خود و رعایت نکات مراقبتی است. این نکات شامل تغییر سبک زندگی برای کاهش استرس، داشتن یک رژیم غذایی دارای  مواد مغذی از جمله پروتئین‌ها، چربی‌ها و ویتامین‌ها و مواد معدنی است.

موارد دیگری نیز  ممکن است به جلوگیری از ریزش بیشتر مو کمک کند: استفاده از شامپو و نرم کننده سبک برای جلوگیری از ریزش مو، اجتناب از بستن موها با شیوه های غیر اصولی، استفاده کمتر از فرآیندهای گرمایشی مانند سشوار و اتوی مو که می‌تواند به مو آسیب برساند از جمله این موارد خواهد بود.

نکته دیگری که نیاز است باز بدان اشاره گردد این است که هر ریزش مو جای نگرانی و تشویش نیست و طبیعی است که هر روز مقدار مشخصی از مو از بین برود. معمولاً افراد تا ۱۰۰ تار مو را به صورت روزانه از دست می‌دهند .

اگر فردی در طول زمان متوجه شود که موهای خود را بیش از حد معمول از دست می‌دهد، ممکن است بیماری زمینه‌ای داشته باشد. در این صورت، فرد باید به طور حتم به یک کلینیک زیبایی که متخصصان پوست و موی باتجربه در آن خدمت می‌کنند و در مورد بهترین گزینه‌های درمان مشاوره دریافت کند.

شما می توانید با مراجعه به ” کلینیک تخصصی پوست و مو و زیبایی هلیا ” و مشورت با متخصصین مجرب این کلینیک پوست و مو از قیمت خدمات زیبایی خود مطلع شوید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷  تماس بگیرید.

همچنین شما عزیزان می‌توانید از طریق سیستم چت آنلاین وب سایت، از مشاوره آنلاین بهره‌مند شوید. کاشت مو و ابرو در این کلینیک توسط پزشک مطرح کشور دکتر حمیدرضا خراسانی صورت می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید