آیا کرونا باعث ریزش مو میشود؟ واقعیت یا شایعه؟

کرونا و ریزش مو

ارتباط کرونا و ریزش موها یکی از دغدغه‌ها و مباحث چالش برانگیز در دوران اپیدمی کرونا است. به طور میانگین ۲۴ درصد بهبود یافتگان کرونا، به عارضه ریزش مو دچار شده‌اند. دلیل ریزش مو بعد از کرونا به چندین عامل بستگی دارد و ممکن است برخی افراد در اثر چندین عامل به صورت همزمان دچار ریزش مو شده باشند.

بررسی ریشه و علت ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا از درمان آن اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا شناسایی علت ریزش مو می‌تواند پزشکان را برای پیدا کردن راه درمان هدایت کند. برخی اوقات افراد گمان می‌کنند که ابتلا به کرونا خود یک عامل است و صرف اینکه فرد بگوید در اثر کرونا به ریزش مو مبتلا شده است؛ پزشک می‌تواند راهکار درمانی را ارائه دهد؛ در حالی که ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا به پارامترهای مختلفی وابسته است که در این مطلب به صورت مفصل به آنها پرداخته خواهد شد.

اثرات ویروس کرونا بر ریزش مو

ویروس کرونا عوارض بسیار زیادی دارد و در برخی مواقع باعث التهاب اعصاب  می‌شود. از دست دادن حس بویایی، از دست دادن حس چشایی، التهاب عصب شنوایی و درگیری ریوی از جمله عوارض بیماری کرونا است. ریزش مو نیز در برخی از افراد جزو عوارض طولانی مدت و وخیم است به طوری که افراد در اثر این عارضه دچار نگرانی و استرس می‌شوند. برخی از مهم‌ترین دلایل ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا عبارتند از:

  • استرس: به طور کلی بیماری کرونا، بیماری استرس‌زایی است و فرد بعد از ابتلا به این بیماری دچار فشار روانی و فیزیولوژیک می‌شود. استرس یکی از عوامل مهم ریزش مو است. ممکن است ریزش موی ناشی از کرونا نیز در اثر فشار روانی ایجاد شده در اثر این بیماری باشد.
  • سوء تغذیه: اشتهای افراد مبتلا به کرونا به شدت کاهش پیدا می‌کند؛ به طوری که بسیاری از افراد هیچ میلی به خوردن غذا ندارند. در دوران کرونا بدن انسان ضعیف می‌شود و فرد به غذاهای مقوی نیاز بیشتری پیدا می‌کند. اگر بیماران در این دوران به تغذیه خود اهیت ندهند؛ ممکن است دچار سوء تغذیه و کمبود آهن و ویتامین شوند. کمبود مواد مغذی یکی از عوامل ریزش مو است.
  • تب: تب شدید یکی از علائم اصلی و رایج بیماری کرونا است. ریزش مو بعد از تب می‌تواند طبیعی باشد؛ زیرا بالا رفتن دمای بدن روی چرخه رشد طبیعی موها اثر می‌گذارد و باعث می‌شود که تعداد موهای وارد شده به مرحله ریزش بیشتر از تعداد موهای وارد شده به مرحله رشد باشد.
  • عوامل ویروسی: عامل کرونا جزو خانواده بزرگ ویروس‌ها است. عوامل ویروسی همیشه یکی از عوامل ریزش مو بوده‌اند و باعث ایجاد ریزش مو از نوع تلوژن افلوویم شده‌اند.
  • تشدید بیماری‌های خود ایمنی: سیستم ایمنی بدن در اثر کرونا تضعیف می‌شود و احتمال بروز و تشدید بیماری‌های خود ایمنی نیز بیشتر می‌شود. آلوپسی آره آتا نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند؛ این بیماری ممکن است به صورت خود به خودی درمان شود. این نوع ریزش مو بعد از کرونا نیز مشاهده شده است.

ویروس کرونا و ریزش مو

چند وقت بعد از ابتلا به کرونا، ریزش موها شروع می شود؟

نمی‌توان زمان دقیقی را برای شروع ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا تعیین کرد؛ برخی از افراد از همان دوران بیماری دچار ریزش مو می‌شوند در حالی که برخی افراد حدود دو ماه بعد از بهبودی شاهد ریزش مو بعد از کرونا خواهند شد. اگر فرد تحت فشار روانی زیادی باشد ممکن است؛ یک ماه بعد از ابتلا به کرونا شاهد ریزش بیش از حد موهای خود باشد. اگر بدن بیش از حد ضعیف شده باشد؛ ممکن است حدود دو هفته بعد از بهبودی شاهد ریزش مو باشد که در صورت ادامه یافتن کمبود مواد مغذی ریزش شدت بیشتری پیدا می‌کند. چیزی که بیش از زمان شروع ریزش مو اهمیت دارد؛ درمان و جلوگیری از ریزش مو است.

برای درمان ریزش بیش از حد موها بعد از ابتلا به کرونا می‌توانید به کلینیک تخصصی پوست و موی هلیا مراجعه کنید. این کلینیک پوست و مو، با بررسی مو، بررسی وضعیت بدنی و انجام آزمایشات لازم علت اصلی ریزش مو را تعیین می‌کند؛ سپس با توجه به علت ریزش، نوع مو، ضخامت تارهای مو، وضعیت سیستم ایمنی، الگوی ریزش، سن و جنس شما، وضعیت بدنی و سبک زندگی شما بهترین روش را برای درمان به شما معرفی می‌کند. برای آشنایی با خدمات این کلینیک می‌توانید در یک جلسه مشاوره با پزشکان مجرب شرکت کنید.

ریزش مو بعد از کرونا تا چه زمانی ادامه دارد؟

سوال‌های زیادی پیرامون ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا پرسیده می‌شود. آیا ریزش مو بر اثر کرونا دائمی است؟

یکی از سوالات پرتکرار در این خصوص است. نمی‌توان زمان دقیقی را برای قطع ریزش مو در نظر گرفت؛ چرا که مسئله‌ی ریزش مو یک مسئله پیچیده است و عوامل بسیار متنوعی را در بر می‌گیرد. به عنوان مثال اگر دلیل ریزش مو آلوپسی آره آتا باشد؛ ممکن است بعد از گذشت شش ماه تا یکسال بیماری خود به خود درمان شود و ریزش مو قطع شود . گاهی اوقات نیز ممکن است بعد از گذشت یکسال، ریزش مو همچنان ادامه داشته باشد که در این‌صورت پزشکان از راهکارهای مختلف درمانی استفاده خواهند کرد.

اگر ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا، در اثر استرس و فشار روانی ایجاد شده باشد؛ هیچ دارویی موثر نخواهد بود و فقط زمانی ریزش مو قطع می‌شود که استرس فرد کنترل شده باشد و بدن فرد به حالت آرامش و تعادل رسیده باشد؛ ممکن است پزشکان در این مواقع داروهای آرامبخش تجویز کنند. اگر ریزش موها در اثر کمبود مواد مغذی رخ داده باشد؛ ریزش مو با چند آمپول تقویتی و مصرف یک تا دو دوره قرص مکمل و تقویتی بهبود پیدا می‌کند.

در اغلب موارد ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا، موقتی است و بعد از گذشت شش ماه تا یکسال به صورت خود به خودی درمان می‌شود.

ریزش مو تا جه زمانی ادامه دارد

راهکارهای پزشکی برای درمان ریزش مو ناشی از کرونا

راهکارهای پزشکی برای درمان ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا، با توجه به ریشه مشکل انتخاب می‌شوند. روش‌های درمانی ممکن است شامل تجویز دارو و کاشت مو باشند که میزان ریزش مو و الگوی ریزش مو در انتخاب روش درمانی نیز موثر هستند. برخی از راهکارهای موثر قطعی ریزش مو بر اثر کرونا عبارتند از:

تزریق کورتون

 در صورتی که علت ریزش مو، تشدید بیماری‌های خود ایمنی باشد؛ پزشکان تزریق کورتون را به عنوان راهکار درمانی انتخاب می‌کنند. زیرا کورتون باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن می‌شود و از حمله بدن به فولیکول‌های مو جلوگیری می‌کند.

پی آر پی

 اگر دلیل ریزش مو سست شدن فولیکول‌های مو و کمبود مواد مغذی باشد؛ پزشک از روش پی آر پی استفاده می‌کند. در این روش پلاسمای خون فرد در پوست سر تزریق می‌شود و جریان خون در کف سر افزایش پیدا می‌کند. با افزایش جریان خون در کف سر، فولیکول‌ها تقویت می‌شوند و ریزش مو قطع می‌شود.

ماینوکسیدل

ماینوکسیدل یکی از داروهای پرمصرف در ریزش مو است. در صورتی که پزشک تشخیص دهد فرد با دریافت این دارو، بهبود پیدا می‌کند؛ دارو را برای بیمار در کف سر تزریق می‌کند. این دارو بیشتر برای ریزش مو از نوع آلوپسی به کار برده می‌شود.

کاشت مو

 کاشت مو از دیگر روش‌های درمانی ریزش مو است. این روش جزو روش‌های دائمی محسوب می‌شود و برای ریزش‌های بسیار شدید کاربرد دارد. کاشت مو به روش‌های مختلف تهاجمی و غیرتهاجمی انجام می‌شود. جنس موی افراد، جنس پوست کف سر، الگوی ریزش مو، میزان ریزش مو، ضخامت تارهای مو، مهارت پزشک، تجهیزات کلینیک ارائه دهنده خدمات و … جزو پارامترهای تعیین کننده روش کاشت مو به حساب می‌آیند.

راه های جلوگیری از ریزش مو بعد از کرونا

راه های جلوگیری از ریزش مو از سوال‌های پرتکرار در خصوص ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا است. در بسیاری از موارد می‌توان به راحتی از ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا جلوگیری کرد؛ فقط کافی است که فرد به بدن خود اهمیت دهد و برای خواب و خوراک خود یک برنامه اصولی و منظم بچیند. بیماری کرونا به صورت موقت باعث تغییر الگوی خواب و خوراک می‌شود؛ همین عامل می‌تواند باعث ریزش مو در افراد شود. علت به هم ریختگی خواب در دوران کرونا، تب و دردهای شدیدی است که به سراغ فرد می‌آید.

اولین و مهم‌ترین قدم برای پیشگیری از ریزش مو در دوران کرونا مراجعه به موقع نزد پزشک است. کنترل درد و تب، دوری از استرس، استراحت کافی و استفاده از مواد مغذی می‌تواند تا حدود زیادی از ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا جلوگیری کند. برخی از راه های جلوگیری از ریزش مو بعد از کرونا عبارتند از:

  • ورزش یوگا: ورزش کردن خصوصاً ورزش یوگا، باعث آزادسازی هورمون‌های شادی آور در بدن می‌شود و سطح هورمون کورتیزول را نیز به شدت کاهش می‌دهد. از طرفی ورزش یوگا همانند پی آر پی عمل می‌کند و باعث افزایش جریان خون در کف سر می‌شود؛ بدین ترتیب ورزش کردن می‌تواند یکی از راه های جلوگیری از ریزش مو بعد از کرونا باشد.
  • تنظیم خواب: خواب به موقع و به اندازه یکی از راه‌های موثر برای کاهش استرس و هورمون کورتیزول است. با این راهکار به ظاهر ساده ریزش مو بعد از کرونا کنترل می‌شود. بهتر است شب‌ها قبل از ساعت ۱۲ به خواب بروید.
  • استفاده از سبزیجات: استفاده از سبزیجاتی مانند اسفناج، برگ چغندر، جعفری و گشنیز، رزماری و انواع فلفل دلمه ای در کنار مصرف غذاهای مقوی می‌تواند از ریزش مو جلوگیری کند.
  • روغن مالی: روغن مالی سر با روغن‌هایی مانند سیاهدانه، آرگان، نارگیل و کرچک می‌تواند از ریزش موها بعد از ابتلا به کرونا جلوگیری کند.

درمان خانگی ریزش مو بعد از کرونا

ریزش مو شایع است و نباید دلیلی برای نگرانی باشد مگر اینکه شروع به ریزش غیر طبیعی مو کنید. برخی از بیماران COVID-19 با ریزش شدید مو مواجه نشدند اما این عارضه برای برخی شدید بود. دو نوع ریزش مو ناشی از COVID-19 وجود دارد: تلوژن افلوویوم و آلوپسی آره آتا که اولی نوعی ریزش موی موقت است و در دومی میزان ریزش مو غیر قابل پیش بینی است. پزشکان اعتقاد دارند ریزش مویی که افراد پس از ابتلا به کووید-۱۹ تجربه می‌کنند از نوع تلوژن افلوویوم است، زیرا زمانی ایجاد شده که فرد در یک بازه زمانی طولانی تحت تاثیر استرس فیزیکی و روانی قرار دارد.

یکی از دلایل مهم ریزش مو پس از کووید، کمبود ویتامین است(زیرا به دلیل عفونت ویروسی، منبع ریزمغذی‌های بدن تخلیه می‌شوند). بیماران کووید ۱۹ اغلب کمبود ویتامین D و B12 را تجربه می‌کنند که منجر به ریزش مو می‌شود. در ادامه به برخی از راهکارهای درمان خانگی برای جلوگیری از این ریزش اشاره می‌کنیم:

  1. آلوئه ورا: ژل موجود در برگ‌های این گیاه نه تنها پوست سر را تسکین می‌دهد، بلکه موها را نرم و بدون وز می‌کند. همچنین می‎تواند فولیکول‌های مو را که توسط چربی اضافی مسدود شده‌اند را باز کند.
  2. ماسک موی تخم مرغ: تخم مرغ پروتئینی را برای مو فراهم می‌کند که باعث رشد مجدد مو می‌شود. برای استفاده از این روش یک عدد تخم مرغ را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون در ظرفی مخلوط کنید و خوب هم بزنید و سپس آن را به پوست سر تمیز بمالید و بعد از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بشویید.
  3. آب پیاز: این متد یک درمان سنتی برای رشد مجدد طبیعی مو بوده است. تحقیقات نشان داده اند که ترکیبات موجود در پیاز با بهبود گردش خون، آلوپسی آره آتا را درمان می‌کنند.
  4. روغن ماهی: مصرف مکمل‌های امگا همراه با آنتی اکسیدان‌ها به بهبود تراکم مو و کاهش ریزش مو کمک می‌کند و همچنین به تقویت ایمنی و ارتقای سلامت کلی کمک می‌نماید.
  5. روغن نارگیل: روغن‌های چرب موجود در روغن نارگیل به داخل ساقه مو نفوذ کرده و پروتئین را در داخل مو قفل می‌کند. می‌توانید این ماسک را یک شب روی سرتان نگه دارید و صبح روز بعد بشویید.
  6. روغن جوجوبا: این روغن تقویت کننده و مرطوب کننده عالی مو است که از ریزش مو جلوگیری می کند و باعث ضخامت مو می‌شود. برای استفاده از این روش، آن را به ریشه موها ماساژ دهید و بعد از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بشویید.

سوالات متدوال

آیا واکسن کرونا باعث ریزش مو می شود؟

با توجه به اینکه واکسن کرونا می‌تواند علائم ویروس کرونا را کاهش دهد، قابلیت کاهش عوارض ناشی از این بیماری را دارد. ریزش مو در اثر واکسن کرونا شایعه ای بیش نیست و جالب توجه است که واکسن مشکلات و عوارض این ویروس رو در افراد کاهش می دهد.

تجربه شما در رابطه با بیماری کرونا و ریزش موها بعد از این بیماری چه بوده است؟ اگر راهکار موثری برای جلوگیری و درمان این عارضه دارید حتماً آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • علیرضا مغاری
    تیر ۱, ۱۴۰۱ ۳:۵۲ ب٫ظ

    من واکسن سینوفارم زدم و یه مدت ریزش مو گرفتم و فکر می کردم بخاطر واکسن باید باشه اما خب با ازمایش مشخص شد که کم کاری تیرویید دارم
    ممنون از مقاله خوب و مفیدتون

    پاسخ
  • من بخاطر کرونا ریزش مو شدیدی گرفتم راهی هست که ریزش متوقف بشه ؟ ایا مجددرشد می کنه ؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید