از کجا بفهمیم فولیکول مو زنده است؟ با راهکارهای تقویت

برای آشنایی با مفهوم فولیکول در سلول‌های بدن و تعاریف پزشکی لازم است بدانید معنی این واژه در ریشه‌ی لاتین به معنای محفظه یا بسته است، در بدن این فولیکول کاربردهای مختلفی دارد مثلاً زمانی که از فولیکول مو حرف می‌زنیم، منظور واحدهایی در پوست است که در آن مو قرار دارد؛ لذا در ادامه مطلب نکاتی درباره‌ فولیکول موی سر و تقویت فولیکول مو بیان خواهیم کرد، با ما همراه باشید:

اینفوگرافی فولیکول مو

فولیکول مو چیست؟

برای فهمیدن بهتر ساختمان مو، ساختار پوست را به صورت مختصر شرح خواهیم داد. پوست انسان از سه لایه  اصلی تشکیل شده است که لایه اپیدرم سطحی‌ترین لایه پوست به شمار می‌رود. در زیست شناسی مو را جزو زایده‌های پوست به حساب می‌آورند. در برخی از نقاط، لایه اپیدرم به داخل درم که لایه میانی پوست است؛ فرو رفته است و ساختاری کیسه مانند به نام فولیکول را ایجاد کرده است. فولیکول در قسمت پایه، دارای برآمدگی‌هایی است که این برآمدگی‌ها درمال پاپیلا نام دارند و حاوی مویرگ‌های خونی فراوان هستند. در نتیجه درمال پاپیلا در فولیکول نقش تغذیه رسانی را بر عهده دارد و نقش مهمی در چرخه رشد مو ایفا می‌کند. با توجه به همین ساختار می‌توان عملکرد فولیکول مو را متوجه شد.

فولیکول مو به انگلیسی Hair Follicle تعیین‌کننده‌ وضعیت رشد و فرم موهای سر یا بدن است. تفاوت در فولیکول مو باعث می‌شود افراد با انواع رنگ مو از تیره تا روشن یا فرم‌های متفاوت مو، از فر تا موی لخت وجود داشته باشند. هر واحد فولیکول موی سر از دو قسمت با نام‌های اپیتلیال و مزانشیمال ساخته شده است. در قسمتی که اپیتلیال نام دارد، سلول‌ها تکثیر می‌شوند و در حقیقت قسمت واضح و رونده‌ مو را تشکیل می‌دهند. ناحیه‌ مزانشیمال به پیاز مو ختم می‌شود و در واقع قسمت اساسی ساختار مو است. ناحیه‌ مزانشیمال شامل ملانوسیت‌ها نیز می‌شود که مسئول تعیین رنگ مو هستند.

فولیکول مو چیست؟

عملکرد فولیکول مو

سرعت تقسیم سلول‌های پیاز مو بیش از سایر سلول‌های بدن است و تقریباً هر ۲۳ تا ۷۲ ساعت این سلول‌ها تکثیر می‌شوند. فولیکول‌ها در قسمت انتهای برآمدگی درمال پاپیلا پیاز مو را تشکیل می‌دهند. پیاز مو بخش زنده مو را تشکیل می‌دهد؛ به همین سبب رسیدگی به آن اهمیت پیدا می‌کند.

این واحدهای فولیکولی در سلول‌های پوستی، پیاز مو را ایجاد می‌کنند و سپس از این قسمت ریشه‌ مو را به وجود می‌آورند. در محل هر ریشه‌ مو، نواحی برآمده‌ای دیده می‌شود که پستانک نام دارند و مواد مغذی را از مویرگ‌های خونی گرفته و به موها جهت رشد می‌رسانند. در حقیقت در همه‌ افراد این واحدهای فولیکولی دیده می‌شوند و می‌توان گفت که محل زایش مو در پوست هستند. رسیدگی به تغذیه فولیکول موی سر از آن‌جایی اهمیت دارد که در اثر نرسیدن مواد مغذی به فولیکول و ضعف در ساختار آن، موها دچار ریزش شده و در نتیجه حجم زیادی از مو از دست خواهد رفت. این واحدها در حقیقت محل زایش و رشد مو هستند. پس مراقبت از آن به روند رشد موهای بهتر و بیشتر کمک می‌کند.

فولیکول چیست؟قسمتی از مو که تولید کننده پیاز و ریشه مو بوده و وظیفه تقویت ساقه را برعهده دارد
مراحل زندگی فولیکولآناژن که در آن ساقه جدید مو ایجاد می‌شود
کاتاژن که مرحله توقف تقسیم سلول و پسروی قسمت زیرین فولیکول است
مرحله تلوژن که تحت عنوان جایگزینی موی جدید به جای موی قبلی شناخته می‌شود پس از ریزش مو رخ می‌دهد
راه های افزایش فولیکول موداشتن تغذیه مناسب
ماساژ سر به آرامی
استفاده از مکمل و داروی تحریک فولیکول مو

فولیکول مو

مراحل عملکرد فولیکول مو

در این بخش، مراحل زندگی و عملکرد فولیکول مو را برای شما بیان کرده و درباره‌ هر یک توضیح مختصری ارائه خواهیم کرد تا بیشتر با اهمیت فولیکول موی سر آشنا شوید و در نتیجه جهت حفاظت و تقویت آن به صورت اصولی عمل کنید:

مرحله آناژن

مرحله آناژن مرحله تکثیر فولیکول مو است و هنگامی رخ می‌دهد که فولیکول موی سر یک غلاف موی جدید را تشکیل می‌دهد. مدت زمان این مرحله متفاوت است. برای مو در بخش سر، مرحله رشد می‌تواند تا ۶ سال نیز طول بکشد، در حالی که برای ابروها و مژه ها، ممکن است چند ماه طول بکشد تا مو رشد کند. برای تشخیص شروع مرحله آناژن، پاپیلای پوست به سلول‌های بنیادی اپیتلیال پیامی می‌فرستد.

هنگامی که این سلول‌های بنیادی تحریک می‌شوند، بخش زیر فولیکول مو می‌تواند به سمت پایین رشد کند و پیازی در اطراف پاپیلای پوستی ایجاد کند. اکنون، پاپیلای پوستی می‌تواند به سلول‌های ماتریکس داخل پیاز برای تکثیر، تمایز و رشد به سمت بالا علامت پیامی بفرستند تا یک موی جدید تشکیل شود.

مرحله کاتاژن

مرحله کاتاژن به عنوان مرحله پسرفت شناخته شده است. همچنین کوتاه‌ترین مرحله از سه مرحله است و تنها چندین هفته زمان می‌برد. در این مرحله، تقسیم سلولی در ماتریکس متوقف می‌شود و بخش زیر فولیکول مو شروع به پسرفت می‌کند. در نهایت، بخش زیر فولیکول دیگر وجود ندارد و پاپیلای پوستی به سمت بالا حرکت می‌کند تا یک‌بار دیگر به برآمدگی متصل شود.

مرحله تلوژن

در هنگام تولد، تمام موها در اواسط مرحله آناژن قرار دارند. پوست سر انسان حاوی بیش از صد هزار مو است. در هر نقطه‌ای از پوست سر، بیشتر موها معمولاً در فاز آناژن قرار دارند. این موها می‌توانند حدود ۱ سانتی‌متر در هر ماه رشد کنند. در عین حال، ریزش مو مستمر است و افراد به طور متوسط حدود ۱۰۰ مو در روز از دست می‌دهند.

برای اطلاع از هزینه کاشت مو برای موهای سر خود می‌توانید با مشاورین کلینیک فوق تخصصی پوست و مو هلیا به صورت کاملاً رایگان از طریق شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷ در ارتباط باشید. و همچنین از طریق پیام رسان واتس اپ به شماره ۰۹۱۲۲۵۰۲۰۵۰ تمامی سوالات خود در رابطه با کاشت مو و سایر خدمات زیبایی با ما در میان بگذارید.

چگونه فولیکول مو را تقویت کنیم

چگونه فولیکول مو را تقویت کنیم؟

در یافته‌های تجربی و عملی برای تقویت فولیکول مو، ثابت شده است که برخی ترکیبات در طبیعت توانسته تاثیر خوبی در رشد مو و تقویت آن‌ها داشته باشد؛ در این‌جا به هر یک اشاره می‌کنیم:

  • آب پیاز

براساس شواهدی که بر اثر تجربه دیده شده‌اند، خواص آب پیاز برای تقویت فولیکول‌های مو بسیار قوی عمل کرده و این به سبب ترکیبات و خواص عصاره‌ این ماده است. شیوه‌ استفاده از آن به این صورت است که باید آب پیاز را با انگشتان دست روی سر بگذارید و سپس آن را روی پوست سر ماساژ دهید. زمانی که این کار را با روش ماساژ انجام می‌دهید، در واقع باعث گرم شدن آن قسمت و تحریک فولیکول‌ موی سر می‌شوید. پس از آن بهتر است اجازه دهید این ترکیب روی پوست شما از سی تا شصت دقیقه بماند، برای شستشو پس از آن از شامپو استفاده کنید. توصیه شده است که این روش حداقل سه بار در هفته تکرار شود تا نتایج آن را ببینید.

  • ورزش کردن

ورزش کردن باعث افزایش جریان خون در سر می‌شود و تغذیه‌رسانی به فولیکول‌های مو بهتر انجام می‌شود. از طرفی ورزش کردن باعث افزایش هورمون‌های شادی آور مانند سروتونین می‌شود. افزایش هورمون‌های شادی آور، باعث کاهش استرس و کاهش ریزش موی ناشی از استرس می‌شود.

  • استفاده از سبوس برنج

استفاده از سبوس برنج در غذاها و یا استفاده از روغن سبوس برنج به همراه روغن رزماری و نارگیل به صورت موضعی می‌تواند فولیکول مو را تقویت کند.

  • روغن رزماری و روغن نعنا

استفاده از روغن نیز با گرم کردن و افزایش جریان خون زیر پوست سبب رشد غیرمستقیم مو می‌شود. در این روش نیز توصیه شده است که برای رشد مو لازم است از هر روغن مناسب به علاوه‌ میزان یکسان از این دو نوع روغن رزماری و روغن نعنا استفاده کنید. یعنی در ترکیب آن از هر دو یا سه روغن گیاهی با نسبت یکسان استفاده شود. بهتر است مانند روش قبل این روغن ترکیبی را به شکل دوارانی با استفاده از نوک انگشتان به مدت حداقل ۵ دقیقه روی پوست سر ماساژ دهید.

سپس برای جذب بهتر توسط پوست سر، آن را با یک پلاستیک یا کلاه رنگ بپوشانید. برای جذب مواد توسط فولیکول مو دو ساعت زمان مناسبی است. پس از آن می‌توانید چربی‌های روغن روی مو را با شامپو شستشو کنید.

تقویت فولیکول مو با روش های طبیعی

تقویت فولیکول مو با روش های طبیعی

تحقیقات نشان داده است به طور متوسط موها طی چند ماه و در شرایط ایده‌آل با تغذیه مناسب، به میزان دو و نیم سانتی‌متر رشد می‌کنند که در سال چیزی معادل پانزده سانتی‌متر است. این سرعت رشد مو در همه‌ افراد یکسان نیست و ممکن است تحت تاثیر عواملی مانند استرس، کمبود مواد مغذی وعارضه‌های متفاوتی این عدد تغییر کند. اما در همه‌ افراد فرآیند رشد موها به سه مرحله تقسیم می‌شود. این مراحل شامل رشد واقعی، استراحت پس از رشد و ریزش مو هستند.

تحقیقات پزشکی ثابت کرده‌اند، می‌توان با تقویت فولیکول‌ موی سر در روند رشد مو تغییر ایجاد کرد که این تغییر می‌تواند مثبت یا منفی باشد. با رساندن مواد مغذی به فولیکول مو از طریق مواد شیمیایی و حتی مواد طبیعی، می‌توان به رشد موهایی بااستحکام و کیفیت بالا کمک کرد. پس لازم است حالا که واحدهای اصلی سازنده‌ تار مو را شناختیم، به عواملی که به تقویت فولیکول مو کمک می‌کنند، اشاره کنیم.

روش هایی برای رسیدگی به مو

  1. برای این که موهای سالم و بدون موخوره داشته باشید بد نیست هر از گاهی به موهای خود قیچی بزنید. این کار می‌تواند تمام موهای ضعیف و گره خورده را از سر حذف کند تا فضا برای رشد موهای سالم بیشتر شود.
  2. برای این که مواد مناسب موی خود مانند شامپو را انتخاب کنید لازم است وقت بگذارید تا از نوع موهای خود آگاه شوید.
  3. اگر بتوانید در شناخت موهای خود خوب عمل کنید، در حقیقت می‌توانید محصولات مناسب پوست و موی خود را شناسایی کنید. با رعایت نکات و مراقبت‌های لازم می‌توان از ریزش مو تا حد زیادی جلوگیری کرد.
  4. برای تقویت فولیکول مو و رشد مو لازم است علاوه بر رعایت نکات فوق، برای ماساژ پوست قسمت مورد نظر وقت بگذارید تا خونرسانی در این قسمت بیشتر شود.

از مهم‌ترین عوامل موثر در کاهش ضخامت و ریزش موها می‌توان به کمبود مواد معدنی در بدن اشاره کرد چرا که فولیکول‌ها از سلول‌های خون تغذیه می‌کنند. برای داشتن موهای سالم، مکمل‌های زیادی وجود دارند که با استفاده‌ منظم از آن‌ها می‌توانید رویش طبیعی مو را افزایش دهید. ‌عوارضی که نشان از کمبود ویتامین در بدن دارند، به شکل نازک شدن تار مو، تغییر رنگ، گره در موها و ریزش مو در مقدار زیاد نشان داده می‌شوند. برای پیشگیری از این اتفاقات بهتر است تا زمانی که عوارض شدیدتر نشده است اقدام به تقویت فولیکول مو کرد.

برای داشتن موهای سالم و شاداب باید از استرس و ناراحتی‌های عصبی به دور باشید. همچنین لازم است تا از مواد مغذی به شکل مکمل و ویتامین‌ها طبق قاعده‌ مشخصی استفاده کرد. برای این کار حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید و پس از بررسی نتایج توسط پزشک، به میزان معین و در زمان مناسبی از آن‌ها استفاده نمایید. برای خرید محصولات شوینده و بهداشتی، دقت بیشتر به خرج دهید تا نوع مناسب خود را پیدا کنید. در این صورت گام مهمی را برای مراقبت از موی خود برداشته‌اید.

برای تغذیه فولیکول مو از راه پوست بهتر است به لطافت موهای خود توجه کنید، اگر موها چربی کافی را نداشته باشند دچار خشکی و شکنندگی می‌شوند. استفاده از روغن‌های گیاهی نه تنها می‌توانند نرمی و شادابی مو را حفظ کنند بلکه سبب جذب بیشتر و بهتر مواد مغذی خواهند شد. در این میان روغن هسته‌ خرما نیز بسیار توصیه شده است زیرا روند جذب آن بسیار سریع بوده و می‌تواند مواد مغذی را به خوبی به ریشه منتقل کند.

نقش فولیکول مو در رشد مو

نقش فولیکول مو در مرحله رشد مو

فولیکول‌های مو مسئول رشد سه مرحله‌ای مو هستند و همچنین نوع موهای شما را نیز تعیین می‌کنند. در صورت آسیب و یا مرگ فولیکول مو ، تولید موی جدید متوقف شده و چرخه رشد مو نیز کند خواهد شد. فولیکول‌ها مو را به پوست متصل می‌کنند و از پیازه و پاپیلا تشکیل شده‌اند. پیازه مو در پایین هر تار مو قرار دارد و حاوی سلول‌های فعالی است که موهای اطراف پاپیلا را رشد می‌دهد.

در واقع قسمتی از فولیکول مو که پیازه نامیده می‌شود منجر به تقسیم و رشد سلول‌های زنده می‌شود تا ساقه مو را بسازند. قسمت دیگر فولیکول مو پاپیلا است که به نوبه خود منبع خونی را که فولیکول مو برای تقویت رشد مو به آن نیاز دارد را فراهم می‌کند. به طور دقیق‌تر رگ‌های خونی سلول‌های پیازه مو را تغذیه می‌کند و هورمون‌هایی را به آن‌ها می‌رساند که رشد و ساختار مو را در زمان‌های مختلف زندگی تغییر می‌دهند.

میزان رشد مو چقدر است؟

آکادمی پوست آمریکا می‌گوید که مو به طور متوسط حدود ۳ و نیم سانتی متر در ماه و حدود ۱۵ و نیم سانتی متر در طول سال رشد می کند. به طور کلی می‌توان با تغذیه فولیکول مو بر سرعت و میزان رشد مو تاثیر مثبت گذاشت. به عنوان مثال با استفاده از ویتامین تقویت فولیکول مو مانند ویتامین‌های گروه B به ویژه بیوتین، مصرف زینک (روی)، ویتامین E و آهن می‌توان فولیکول‌های مو را تغذیه، تقویت و بازسازی نمود. از دیگر مراقبت‌های فولیکول مو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. از رژیم‌های غذایی سخت و محدودکننده خودداری کنید
  2. میزان پروتئین مصرفی خود را به تعادل برسانید
  3. محصولات حاوی کافئین را امتحان کنید
  4. از ماساژ پوست سر غافل نشوید
  5. به متد تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) اعتماد کنید
  6. گرمای وارد شده بر پوست سر را کنترل کنید

دلایل ریزش مو

عوامل زیادی وجود دارد که می‌توانند منجر به تخریب فولیکول مو شوند از جمله:

  1. فولیکولیت: ممکن است فولیکول‌های مو توسط ویروس‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌ها مورد هجوم قرار گیرند و منجر به عفونتی مانند فولیکولیت شوند. فولیکولیت سطحی قسمت بالایی فولیکول مو و پوست را مستقیماً تحت تأثیر قرار می‌دهد و هرچقدر عفونت شدیدتر شود، قسمت‌های عمقی فولیکول را بیشتر درگیر می‌کند.
  2. گرمای زیاد: استفاده از سشوار و اتوی مو به طور منظم و مکرر موجب افزایش دما در فولیکول و به دنبال آن مرگ این قسمت می‌شود.
  3. ریزش موی ارثی یا آلوپسی آندروژنتیک: هم مردان و هم زنان به این نوع ریزش مو مبتلا می‌شوند که شایع ترین علت ریزش مو در سراسر جهان است و جهش ژنی عامل آن است.
  4. سن: با افزایش سن بیشتر مردم دچار ریزش موهایشان می‌شوند زیرا رشد مو کند می‌گردد. در برخی مواقع فولیکول‌های مو رشد مو را متوقف می‌کنند و می‌میرند.
  5. آلوپسی آره آتا: آلوپسی آره آتا بیماری است که طی آن سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو حمله می‌کند و باعث مرگ آن‌ها و ریزش مو می‌شود.
  6. زایمان، بیماری یا سایر عوامل استرس زا: مواقعی مانند بهبودی پس از یک بیماری، چند ماه پس از زایمان یا پس از انجام یک عمل جراحی، ممکن است شاهد ریزش موهای بیشتری باشید. این ریزش همچنین ممکن است پس از یک دوره استرس زا در زندگی شما، مانند طلاق یا مرگ یکی از عزیزان رخ دهد.

فولیکول مو چگونه از بین می‌رود؟

از بین رفتن فولیکول مو معمولاً در اثر ورود یک آسیب به ریشه مو (جایی که خون، اکسیژن آن را تامین می‌کند) است. اگر این آسیب همراه با عدم وجود سلول‌های بنیادی که مسئول بازسازی فولیکول مو هستند، باشد زودتر از آنچه که فکر کنید فولیکول‌ها می‌میرند. یک فولیکول موی مرده نمی تواند رشد کند. عدم گردش خون باعث تشدید و تسریع ریزش مو و در نتیجه کمبود تغذیه و مرگ فولیکول می‌شود. اگر در نواحی آسیب دیده مو یا کرک دارید، این نشان ‌می‌دهد که فولیکول‌های مو زنده هستند و می‌توانید با استفاده از متدهای درمانی باعث رشد مجدد فولیکول مو خود شوید.

هنگامی که خون اکسیژن کافی را در اختیار پیاز و یا ریشه مو ارائه ندهد فولیکول‌های مو آسیب ‌دیده و اصطلاحاً مرگ فولیکول مو رخ می‌دهد. همچنین لازم به ذکر است که این فرآیند زمان‌بر بوده و در جهت این مسئله می‌بایست سلول‌های بنیادی مسئول بازسازی فولیکول‌ها نیز از بین رفته باشند.

آیا پیاز مو از بین می‌رود؟

در راستای پاسخ به این سؤال مهم، ابتدا می‌بایست به درک درستی از معنای پیاز مو دست پیدا کرد. اگر در هنگام ریزش موها به انتهای آن‌ها دقت کنید احتمالاً قسمت برجسته سفید یا سیاه‌ را می‌توانید مشاهده کنید. اندازه این پیازها به مرحله رشد آن‌ها بستگی داشته و می‌تواند در ابعاد متفاوتی دیده شود. همچنین رنگ این پیازها به چرخه آن‌ها پیش از جدا شدن آن‌ها بستگی دارد.

علاوه بر عوامل وراثتی و ژنتیکی موارد دیگری نیز بر ضعیف شدن پیاز مو تأثیرگذار هستند. اطلاع از تأثیر این عوامل از اهمیت زیادی برخوردار است؛ لذا در ادامه برخی از مهم‌ترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

  1. کمبود ویتامین ب و سایر ویتامین‌ها
  2. کمبود مواد معدنی مانند روی و آهن
  3. عدم تعادل هورمون‌های مردانه و زنانه
  4. رژیم غذایی ناسالم
  5. استرس و اضطراب بالا
  6. سهل‌انگاری در خصوص مراقبت‌های بهداشتی
  7. وجود اختلال در سلامت پوست سر
  8. عوارض دارویی و شیمی‌درمانی
  9. عوامل محیطی و آلودگی
  10. استفاده بیش ‌از حد از محصولات شیمیایی
  11. شوره سر

مرگ فولیکول مو

مرگ فولیکول‌های مو یکی از ابهامات و سؤالات رایج در ارتباط با ریزش مو در فضای مجازی به شمار می‌رود. پیش از پرداختن به علت مرگ فولیکول‌ها ابتدا می‌بایست نگاهی اجمالی به روند و چرخه رشد مو داشته باشیم. موی سر با عبور از نوعی چرخه، از درون فولیکول‌ها رشد می‌کند. این فرآیند به ۳ مرحله تقسیم می‌شود:

  • مرحله آناژن یا رشد: در نخستین مرحله، مو از ریشه فرآیند رشد را آغاز می‌کند. مدت زمان این پروسه تقریباً ۳ تا ۷ هفته است.
  • مرحله کاتاژن یا انتقالی: در این مرحله رشد تار مو مقداری کند شده و فولیکول‌ها کوچک می‌شوند. این پروسه نیز حدود ۲ تا ۴ ماه تخمین زده می‌شود.
  • مرحله تلوژن یا استراحت: در طی این مرحله نیز موهای قدیمی‌تر ریزش را تجربه نموده و موهای جدید از همان محل رشد را آغاز می‌کنند. این پروسه نیز بین ۳ الی ۴ ماه طول می‌کشد.

پس از درک چرخه فوق می‌بایست توجه داشته باشید که فولیکول‌های مو درست همانند ریشه‌های یک گیاه که موجبات رشد آن را فراهم می‌آورند، عمل می‌کنند. بر اثر ضعف عملکرد فولیکول‌ها می‌تواند ریزش مو اتفاق بیفتد. همچنین این عارضه می‌تواند به نازک شدن موهای فرد نیز بینجامد.

غدد چربی متصل به فولیکول‌ها در واقع مسئول ساخت نوعی چربی به نام sebum هستند. این چربی به واسطه فولیکول‌ها به پوست سر می‌رسند. به عبارت دیگر، این ماده مسئول تغذیه فولیکول و پوست سر است. به دلایل مختلف، نارسایی این ماده به پوست سر باعث تضعیف ریشه‌های مو و نازک شدن یا ریزش آن‌ها می‌شود.

از کجا بفهمیم فولیکول مو زنده است؟

برای آگاهی از این مسئله می‌بایست آگاهی کافی نسبت به چرخه رشد مو وجود داشته باشد. ریزش‌های بیش از حد، چرخه رشد طولانی‌مدت، مشاهده پیازهای ضعیف شده از عواملی هستند که افراد را دچار شک می‌کنند. همچنین افرادی که دارای زمینه‌های ژنتیکی و وراثتی بوده و تحت درمان‌های طولانی‌مدت داروهای شیمیایی بوده اند در دسته افراد کاندید این عارضه قرار می‌گیرند.

همان طور که ذکر شد عوامل مختلفی زمینه‌ساز توقف و تضعیف چرخه رشد موی سر هستند. در برخی شرایط نیز ممکن است این عارضه بدون علائم اولیه بروز کرده و موجبات نگرانی افراد را فراهم کند. لذا بهره‌مندی از مشاوره و معاینه تخصصی بهترین اقدام برای پاسخ به این سؤال به شمار می‌رود.

کلینیک تخصصی پوست و مو هلیا، ضمن ارائه مشاوره تخصصی و رایگان، جهت آگاهی کامل  از علت‌های زمینه‌ساز ریزش موی سر، نحوه درمان آن و در تمام پروسه درمانی انواع بیماری‌های پوست و مو شما را همراهی خواهیم کرد.

روش‌های تحریک فولیکول مو

در طی سال‌های اخیر راهکارهای مدرن و کاربردی‌تری در جهت تحریک و احیای فولیکول‌های مو ارائه شده است. هم‌اکنون در راستای تحریک فولیکول مو و برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت پوست و مو سر راهکاری منحصر‌به‌فردی در سرتاسر جهان وجود دارد.

راهکارهای رایج در فضای مجازی برای افراد مختلف دارای برخی تفاوت‌ها بوده و فرمول جامعی که دربرگیرنده تمامی زمینه‌های ریزش مو باشد وجود ندارد. در راستای کسب آگاهی از روش‌های درمانی موجود در این ارتباط می‌توانید با کلینیک هلیا همراه باشید. به‌طورکلی ۶ روش مراقبتی مؤثر نیز برای تقویت فولیکول‌های مو وجود داشته که رعایت آن‌ها را در جهت کاهش ریزش مو پیشنهاد می‌کنیم:

  1. استفاده از شامپوهای بدون سولفات: سولفات یکی از مهم‌ترین عوامل ریزش مو به شمار می‌رود. وجود این ماده در برخی از شامپوهای رایج در بازار موجبات تضعیف فولیکول‌های مو را فراهم می‌آورد. هنگام خرید محصولات بهداشتی به ترکیبات آن‌ها توجه داشته باشید.
  2. مرطوب کردن پوست سر با استفاده از روغن مو: این روغن را به مدت ۲۰ دقیقه روی سر خود ماساژ داده و سپس سر خود را بشویید. در این راستا روغن‌های بادام، نارگیل، سیاه‌دانه و برخی روغن‌های دیگر نیز دارای کاربرد هستند.
  3. استفاده از شامپو کراتینه: کراتین نوعی پروتئین ضروری برای چرخه رشد موی سر به شمار می‌رود. از این ماده در جهت تقویت و ترمیم موهای خود بهره‌جویی کنید.
  4. استفاده از انواع ماسک‌های مو: در هنگام تهیه هر یک از این محصولات دقت کنید که ماسک مخصوص به نوع پوست سر خود را انتخاب کنید. دستورالعمل‌های استفاده از این محصولات نیز دارای برخی تفاوت‌ها بوده که بر روی آن‌ها قید شده است.

ویتامین تقویت فولیکول مو

بخش چشم‌گیری از رشد فولیکول مو با ژنتیک فرد در ارتباط بوده و به عوامل وراثتی وابستگی دارد. همان‌گونه که اشاره شد راهکارهای مراقبتی متعددی در جهت تقویت فولیکول‌های مو و ریزش موی سر وجود دارد. بهره‌جویی از ویتامین‌ها به صورت خوراکی و موضعی نیز یکی دیگر از راهکارهای کلیدی به شمار می‌روند.

علاوه بر مواد غذایی و اعمال رژیم غذایی و سبک زندگی سالم، برخی ویتامین‌ها نیز در تقویت فولیکول‌های مو دارای تأثیرات مطلوبی هستند. در ادامه به بررسی و معرفی برخی از مؤثرترین ویتامین‌ها می‌پردازیم.

  1. ویتامین‌های گروه B و B12: که جزو اساسی‌ترین و مهم‌ترین ویتامین‌ها در راستای تقویت فولیکول‌ها به شمار می‌روند. بهره‌گیری از مقادیر مطلوب گروه ویتامین B تأثیرات مطلوبی در کاهش ریزش مو ارائه می‌دهند. استفاده از ویتامین‌های B برای افرادی که دچار استرس بالا هستند توصیه می‌گردد.
  2. ویتامین D: تحقیقات و آمارهای موجود نشانه‌های معناداری در ارتباط با نقش ویتامین D و ریزش مو نشان می‌دهند. پایین بودن میزان ویتامین D علاوه بر تأثیر مستقیم بر ریزش مو، از طریق ایجاد اختلال در سایر ارگان‌های بدن باعث برخی تغییرات در چرخه رویش مو می‌شود.
  3. ویتامین A: در بسیاری از میوه‌ها و لبنیات قابل دسترسی می‌باشد. بهره‌گیری از این ویتامین علاوه بر بهبود چرخه رشد مو به عملکرد سایر ارگان‌های بدن نیز کمک شایانی می‌کند.
  4. ویتامین C: این ویتامین‌ها به تقویت پروسه رشد مو کمک شایانی می‌کنند. علاوه بر کمک به رویش موها، در جلوگیری از سفید شدن و یا خشک شدن موها نیز نقش بسزایی دارد.
  5. ویتامین E: که تأمین‌کننده آنتی‌اکسیدان‌های ضروری بدن است. روغن جوانه گندم، روغن خرما، مغزی جات، برگ چغندر، کلم بروکلی، کیوی و برخی میوه‌های دیگر در دسته بهترین مواد غذایی دارای ویتامین E قرار دارند. وجود مقادیر کافی آنتی‌اکسیدان‌ها نیز تأثیر بسزایی در کاهش ریزش مو و بهبود عملکرد طبیعی بدن دارند.

علاوه بر ویتامین‌های ذکرشده مصرف برخی از املاح و مواد معدنی مانند آهن، روی و مس نیز می‌تواند نتایج مطلوبی را به همراه داشته باشد.

خون‌رسانی به فولیکول مو

خون‌رسانی به فولیکول مو یکی دیگر از راهکارهای مؤثر در احیا و تقویت فولیکول‌های موی سر به شمار می‌رود. در این راستا راهکارهای خانگی و تخصصی متفاوتی وجود داشته که هر یک از مزایای منحصربه‌فردی برخوردار هستند. همواره می‌بایست به خاطر داشته باشید که گردش خون مناسب کلید رسیدن به رشد موی سالم است. در ادامه برخی از مؤثرترین راهکارهای خون‌رسانی به پوست سر را معرفی می‌کنیم:

  1. ماساژ منظم پوست سر: اجرای فشار ملایم و ماساژ سطح رویش موی سر پروسه خون‌رسانی به این ناحیه را تقویت می‌کند. همچنین این عمل به سرعت چرخه رشد مو و اکسیژن‌رسانی به موی سر را تسریع می‌کند. برای دسترسی به نتیجه مطلوب سر خود را با استفاده از نوک انگشتان و به صورت مدور ماساژ دهید. استفاده از ماساژور ساده سر نیز پیشنهاد می‌شود.
  2. از روغن‌های معطر و رقیق‌شده برای پوست سر خود بهره‌جویی کنید: استفاده از روغن‌های نارگیل، روغن مو، روغن آرگان، روغن سیاه‌دانه و برخی روغن‌های دیگر در این راستا پیشنهاد می‌شوند. شایان‌ذکر است که بسیاری از روغن‌های ذکرشده نیاز به رقیق‌سازی دارند.

شامپو برای تقویت فولیکول مو

شامپو برای تقویت فولیکول مو

به طور کلی همه شامپوها باید حاوی مواد شوینده یا پاک کننده باشند تا به اندازه کافی پوست سر را از چربی، کثیفی، تجمع سموم و بو پاک کنند. سورفکتانت‌هایی از جمله: سدیم لوریل سارکوزینات، سدیم لوریل سولفات (SLS) و سدیم لورت سولفات (SLES) پاک کننده‌های رایجی هستند که در شامپوها وجود دارند که ممکن است باعث تحریک پوست و خشکی پوست شوند. از جمله موادی که خوب است در محتویات شامپوی روزانه‌تان وجود داشته باشد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بیوتین
  2. روغن آرگان
  3. کراتین
  4. کافئین
  5. ب-کمپلکس

اگر شامپویتان دارای مواد زیر است، از آن استفاده نکنید:

  1. سولفات‌ها (sulfates)
  2. فرمالدئید (Formaldehyde)
  3. پارابن (Parabens)
  4. فتالات‎ها (Phthalates)
  5. هگزاکلروفن (Hexachlorophen)

پیاز درمانی برای رشد فولیکول

پیاز درمانی نیز یکی از راهکارهای مدرن و مؤثر برای رشد فولیکول‌های موی سر به شمار می‌رود. استفاده از آب پیاز در رژیم غذایی یکی از راهکارهای مطلوب احیای فولیکول‌ها محسوب می‌شود. مواد مغزی موجود در آب پیاز تازه می‌تواند به رشد موهای ضخیم و سالم کمک کند. املاح و مواد مغذی آب پیاز با استفاده از روش موضعی به رشد فولیکول‌های مو کمک کرده و موجبات تغذیه رسانی آن‌ها را فراهم می‌کند.

این ماده مؤثر همچنین می‌تواند باعث افزایش حجم، درخشندگی و بهبود استحکام مو شود. همچنین در بانوان مبتلا به کیست و قاعدگی نامنظم نیز دستورالعمل رژیمی خاصی وجود داشته که با استفاده از آب پیاز در دوران قاعدگی می‌توان نتایج مطلوبی را در رشد فولیکول‌ها مشاهده نمود. در این راستا پیازهای سفید و پیازهای زرد بهترین گزینه‌های موجود به شمار می‌روند.

در راستای حصول بهترین نتیجه از پیاز درمانی و رشد فولیکول‌ها مطالب متعددی در فضای مجازی رایج بوده که می‌توانید به جست‌و‌جو و کاوش در ارتباط با آن‌ها بپردازید. همچنین می‌توانید با بهره‌گیری از مشاوره تخصصی کلینیک پوست و مو هلیا به مناسب‌ترین رویکرد درمانی دست پیدا کنید.

مواد غذایی برای تقویت فولیکول مو

تغذیه سالم از مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار در چرخه رشد مو به شمار می‌رود. داشتن سبک زندگی و رژیم غذایی هدفمند، علاوه بر بهبود چرخه رویش مو به عملکرد بهینه و متابولیسم بدن کمک فراوانی می‌کند. برای تقویت فولیکول مو می‌بایست از قرار گرفتن مواد غذایی مفید مانند تخم‌مرغ، توت، اسفناج، ماهی‌های چرب و امگا ۳ در رژیم غذایی خود اطمینان حاصل کنید. همچنین مواد خوراکی دیگر مانند سیب‌زمینی، مغزی جات، غلات، حبوبات و گوشت تازه برای تقویت فولیکول موها دارای کاربرد هستند.

علاوه بر مواد غذایی، مکمل‌های دارای ویتامین E، ویتامین D، ویتامین A، ویتامین‌های گروه B و B12 و ویتامین C نیز به تقویت پروسه رشد مو کمک شایانی می‌کنند. مصرف املاح و مواد معدنی مانند آهن، روی و مس زیر نظر پزشک تغذیه توصیه می‌گردد. علاوه بر موارد ذکرشده، رعایت موارد زیر نیز در جهت تقویت فولیکول‌ها می‌تواند به میزان چشم‌گیری تأثیرگذار باشد:

  1. از مصرف آب غافل نشوید: نوشیدن آب کافی در طی روز باعث جلوگیری از کم‌آبی بدن و در نتیجه خشک شدن پوست سر و ریزش مو می‌شود. مصرف آب کافی علاوه بر ارائه مزایای کلیدی برای متابولیسم و سلامت بدن، از ریزش مو و پوسته‌پوسته شدن سر می‌کاهد. میزان پیشنهادی و استاندارد مصرف آب در طی روز ۸ لیوان است.
  2. عوامل استرس‌زا را کاهش دهید: حفظ آرامش و دوری از استرس می‌تواند نقش بسیار زیادی در کاهش ریزش موی سر داشته باشد. محیط زندگی خود را از عوامل تنش‌زا پاک کرده و موجبات آرامش خود را محیا کنید. بهبود سبک زندگی فردی و زندگی در مکان‌های کم‌جمعیت نیز می‌تواند در این خصوص کارساز باشد. در شرایط استرس‌زا نیز از مصرف آب غافل نشوید.

عمر موی سر چقدر است؟

عمر موی سر چقدر است؟

شرایط متعددی در تعیین این بازه زمانی مؤثر هستند. عوامل ژنتیکی، عوامل وراثتی، شرایط محیطی و رژیم افراد از جمله عوامل مهم و تعیین‌کننده این بازه زمانی به شمار می‌روند. به‌طورکلی بر اساس داده‌های موجود متوسط عمر هر تار موی سر مدتی بین ۳ تا ۷ سال تخمین زده شده است. پس از گذشت این مدت و در شرایط نرمال مو می‌ریزد.

چگونه فولیکول مو را زنده کنیم؟

روش‌ها و متدهای متعددی در راستای احیای فولیکول‌های مو وجود دارد. علاوه بر سایر روش‌های خانگی ذکرشده در مطلب، می‌توانید به واسطه تقویت فولیکول‌ها با مزوتراپی، پی آر پی و سایر روش‌ها به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید. کلینیک هلیا با ارائه مشاوره رایگان می‌تواند شما را در انتخاب بهترین شیوه درمانی همراهی کند.

تغییرات مرتبط با سن در فولیکول‌های مو

فولیکول وظیفه رشد و شادابی موها را برعهده دارد. همچنین فولیکول‌ها می‌توانند روی جنس موهای شما اثرگذار باشند. هرچقدر فولیکول مو قوی‌تر باشد، به همان اندازه نیز می‌توان از موهای بهتر و شاداب‌تری بهره برد؛ اما سؤالی که مطرح می‌شود این است آیا فولیکول‌ها به مرور تغییر می‌کنند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله. فولیکول‌ها با گذشت زمان دستخوش تغییر می‌شوند. در واقع سن از جمله عواملی به شمار می‌آید که می‌تواند روی فولیکول‌ها تأثیر بگذارد. زمانی که سن افراد بالا می‌رود، به همان اندازه نیز فولیکول‌ها ضعیف‌تر می‌شوند و آن حالت زنده بودن سابق را نخواهند داشت. با افزایش روند پیری تارهای مو نازک‌تر و کوتاه‌تر می‌شوند. همچنین گاهی اوقات فولیکول‌ها به طور کامل باعث توقف تولید موهای جدید می‌شوند که این موضوع نتیجه‌ای جز ریزش مو نخواهد داشت.

زمانی که فرد به سن ۵۰ الی ۶۰ نزدیک شد، تغییرات نیز با سرعت بسیار بیشتری ظاهر خواهند شد. در کل برای اینکه در طول زمان فولیکول‌های سالم‌تری داشته باشید، باید از روش‌های مختلفی برای تقویت آن‌ها بهره ببرید. توجه به ویتامین‌ها و رژیم غذایی سالم درباره این موضوع اهمیت دارد؛ پس نسبت به تقویت فولیکول مو بی‌توجه نباشید.

اثرات رنگ مو و کراتین بر فولیکول‌ها و سلامت مو

رنگ مو و کراتین برای بسیاری از افراد تبدیل به یک عادت هیجان‌انگیز شده است. اگر شما هم جز این افراد قرار می‌گیرید، آیا با اثرات منفی این کارها آشنایی دارید؟ زمانی که موهای خود را رنگ می‌کنید باید به مرور زمان شاهد اثرات منفی همچون گزینه‌های زیر باشید:

  1. شکستگی مو
  2. دو شاخه شدن
  3. خارش پوست سر
  4. نازک شدن مو
  5. ریزش مو

در رنگ مو مواد شیمیایی مضری همچون آمونیاک و پراکسید وجود دارند. درصورتی‌که مقدار این مواد کنترل نشوند، خطر ابتلا به سرطان به شکل چشمگیری افزایش خواهد یافت. همچنین کراتین مداوم می‌تواند اثرات بسیار مضری روی فولیکول مو شما داشته باشد. از جمله اثرات منفی می‌توانیم به گزینه‌های زیر اشاره کنیم:

  1. ساقه موها ضعیف‌تر می‌شوند
  2. موها دو شاخه می‌شوند
  3. موها سخت حالت می‌گیرند

شما می‌توانید با مراجعه به کلینیک تخصصی پوست و مو هلیا و مشورت با متخصصین مجرب این کلینیک پوست و مو از قیمت کاشت مو خود مطلع شوید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷ تماس بگیرید. همچنین شما عزیزان می‌توانید از طریق سیستم چت آنلاین وب سایت، از مشاوره آنلاین بهره مند شوید. همینطور می‌توانید به اینستاگرام هلیا مراجعه کرده و از کلیپ‌های تخصصی ما دیدن کنید. کاشت مو و ابرو در این کلینیک توسط پزشک مطرح کشور دکتر حمیدرضا خراسانی صورت می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید