با مرور زمان و افزایش تقاضا، ایران به کشور قطب جراحیهای زیبایی تبدیل شده و در این میان، عمل بینی سردمدار است. این جراحی همانند تمام جراحیها نیازمند مراقبتهای بعد از عمل است. از مصرف آنتیبیوتیک برای جلوگیری از عفونت گرفته تا مصرف مسکن ها بعد از جراحی بینی برای کاهش و مدیریت درد ناشی از جراحی زیبایی بینی، همگی بخشی از مراقبت دوره نقاهت به حساب میآیند. عمل بینی در بیهوشی کامل انجام میشود و داشتن درد بعد از جراحی کاملاً طبیعی است. از داروهای مختلفی برای مدیریت درد پس از جراحی استفاده میشود. در این مقاله سعی در معرفی مسکن ها پس از عمل زیبایی بینی، مزایا و عوارض مصرف آنها داشته و همچنین به توصیههای کلی در مورد اعتدال در مصرف مسکنها میپردازیم.
نقش داروهای مسکن در روند عمل بینی
داروهای مسکن انواعی از داروها هستند که به منظور کاهش درد استفاده میشوند. آنها طیف گستردهای دارند و میتوان از آنها برای مدیریت دردهای خفیف تا بسیار شدید استفاده کرد. شدت درد بعد از عمل بینی تا حد زیادی به عملکرد جراح بستگی دارد اما میزان این درد از خفیف تا متوسط است و میتوان آن را با مسکنهای معمولی و نه چندان قوی تسکین داد. استفاده از چند گروه مسکن بعد از عمل بینی رایجتر است. این داروها عبارتند از:
استامینوفن
استامینوفن یک داروی ضد درد و ضد تب است که ۱۲ دقیقه بعد از مصرف اثر خود را به جای میگذارد. مکانیسم اثر این دارو به درستی شناخته نشده است اما به نظر میرسد که باعث کاهش تولید مواد مولد تب و التهاب در بدن میشود. استامینوفن معمولاً بدون نسخه پزشک قابل خریداری است و در انواع قرص، کپسول، قرص جویدنی، شربت، شیاف و تزریقی موجود است. شرایط نگهداری آن در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت است. این دارو باید بلافاصله بعد از شروع احساس درد مصرف شود و نباید اجازه داد درد طولانی شده و شدت بگیرد.
اگر به این دستور توجه نکنید تأثیر دردکُشی آن کاهش مییابد. عوارض استامینوفن اندک است اما مهمترین آن، آسیب کبدی است. پس اگر سابقه مشکلات کبدی دارید باید قبل از مصرف، پزشک خود را مطلع کنید. به منظور کاهش عوارض سعی کنید دارو را مطابق با دستورالعمل پزشک مصرف کنید و از مصرف خودسرانه بپرهیزید.
استامینوفن کدئین
این دارو ترکیبی از استامینوفن و کدئین است. همانطور که در بالا گفته شد استامینوفن تولید مواد التهابزا را مهار میکند و تولید محیطی ایمپالس درد را از بین میبرد. کدئین به گیرندههای درد متصل شده و مانع از مخابره شدن پیام درد به مغز میشود و در واقع درد را سرکوب مینماید. . جذب کدئین از این قرص ۵۳ و جذب استامینوفن ۱۰۰ درصد است. این دارو ۳۰ دقیقه تا یک ساعت بعد از مصرف اثر میکند و اثر آن تا ۴ الی ۶ ساعت ادامه دارد.
کدئین نوعی مواد مخدر محسوب میشود و مصرف استامینوفن کدئین عوارض زیادی به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به سرگیجه، خواب آلودگی، تهوع، استفراغ، دل درد و یبوست و ظهور واکنشهای حساسیتی اشاره کرد. مصرف خودسرانه استامینوفن کدئین منجر به هپاتیت و نارسایی شدید کبد و کلیه میشود. استامینوفن کدئین معمولاً برای مدیریت درد بعد از عمل بینی تجویز میشود و برای به حداقل رساندن عوارض آن، باید مطابق با دستور پزشک مصرف شود. معمولاً این دارو برای ۴۸ ساعت اول بعد از جراحی و هر شش ساعت یکبار تجویز میگردد.
مطالب بیشتر: درمان انحراف بینی بدون جراحی
ناپروکسن
مسکن دیگری که برای کاهش درد بعد از عمل بینی تجویز میشود، داروی ناپروکسن است. ناپروکسن نوعی داروی ضد التهاب فاقد کورتون است و با مهار کردن اثر آنزیم سیکلواکسیژناز، منجر به کاهش ساخت مادهای التهابی میشود که مسئول درد و التهاب است. ناپروکسن بدون نسخه در داروخانهها به فروش میرسد.
قرص ناپروکسن برای کسانی که سابقه آسم، حساسیت، زخم معده یا دوازدهه، بیماریهای گوارشی و قلبی و عروقی، بیماریهای کلیوی و پارکینسون و صرع دارند منع مصرف دارد. عموماً ناپروکسن را با یک لیوان شیر مصرف میکنند تا عوارض گوارشی آن کاهش یابد. عوارض گوارشی، شایعترین عوارض ناپروکسن هستند.
برای همین توصیه میشود که بعد از وعدههای اصلی غذایی مصرف شود. اسهال، عارضه دیگر مصرف خودسرانهی این دارو است. معمولاً آن را به میزان دو تا سه عدد در روز به مدت ۴۸ ساعت بعد از عمل بینی تجویز میکنند.
ژلوفن
از دیگر مسکنهایی که برای کاهش درد ناشی از عمل رینوپلاستی استفاده میشود، ژلوفن است. ژلوفن بدون نسخه در داروخانهها به فروش میرسد. این ماده همانند مسکنهای دیگر با مهار تولید مواد التهابزا درد را کنترل میکند. عوارض زیادی برای این دارو مشخص شده است که از جمله آنها میتوان به اسهال، حالت تهوع، سوءهاضمه، مشکلات معده و روده، سرگیجه، احتباس مایعات و افزایش فشار خون و احتمال سکته قلبی اشاره کرد. ژلوفن برای افراد مبتلا به دیابت منع مصرف دارد.
مطالب بیشتر: عمل بینی گوشتی
از کدام مسکن ها نباید بعد از عمل بینی استفاده کرد؟
شاید این تصور در افراد ایجاد شود که نیازی نیست دقیقاً از همان مسکنی که پزشک تجویز کرده است استفاده نمود و در عوض میتوان انواع مشابه را استفاده کرد. مسکنهای دیگری مانند آسپرین، ایبوپروفن، ادویل و نوپرین با شدت اثربخشی مشابه با داروهایی که در بالا نام بردیم وجود دارد اما این داروها نباید به هیچ عنوان بعد از عمل بینی مصرف شوند زیرا باعث افزایش رقت خون شده و از این رو احتمال خونریزی را افزایش میدهند و به همین خاطر خطرناک هستند. مشکل دیگر مسکنها این است که کبودی را افزایش میدهند و برطرف شدن آن را به تأخیر میاندازند. پس نه تنها نباید از دوزی که دکتر تجویز کرده است فراتر بروید بلکه نباید نوع دارو را نیز به میل خود تغییر دهید.
کنترل مصرف داروهای مسکن بعد از عمل بینی
درست است که تحمل درد بعد از جراحی بینی و بعد از پشت سر گذاشتن تنش و اضطراب عمل، بیخوابی، سردرد و سایر مشکلات بعد از جراحی، دشوار است اما باید توجه داشت تمام این مسکنها حتی آنهایی که توسط پزشک تجویز میشوند دارای عوارض هستند و باید تا جایی که میشود از مصرف آنها خودداری کرد و کمی در تحمل درد صبوری به خرج داد. مشکلات گوارشی و سکتههای قلبی در کمین افرادی هستند که با کوچکترین دردی روی به مصرف مسکنها میآورند. بهتر است افراد یاد بگیرند بدن خود را به مسکنهای طبیعی عادت دهند و از روشهای کمخطرتری برای مدیریت درد خود استفاده کنند. برای مثال کمپرس سرد میتواند در تسکین درد بعد از عمل بینی مؤثر واقع شود. به علاوه به دلیل تنگ کردن عروق، خواص ضد سردردی نیز دارد.
همچنین مصرف برخی از دمنوشها نیز برای این دوران توصیه میشود. با این کار دوباره با یک تیر دو نشان میزنید یعنی هم درد را کاهش میدهید و هم مصرف مایعات را افزایش میدهید که احتمال عفونت را میکاهد و به کاهش سردرد و افزایش سرعت بهبود زخم کمک میکند. دمنوش بابونه و بهارنارنج از این دمنوشها هستند. مصرف عصاره قلم نیز میتواند هم باعث قوت بدن شود و هم به کاهش درد کمک میکند.
مطالب بیشتر: جراحی بینی استخوانی
۱ دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
سلام بسیار ممنون