ریزش مو سکه‌ ای | علل، علائم و راهکارهای درمانی

ریزش مو سکه ‌ای نوعی بیماری خود ایمنی محسوب می‌شود، در واقع در این بیماری، فولیکول‌های مو توسط سیستم ایمنی، از بین می‌روند و نهایت امر به شکل ریزش مو در ظاهر فرد دیده می‌شود. نگران این موضوع نباشید چرا که کاشت مو درمان قطعی ریزش مو سکه ‌ای است. در ادامه این مطلب علائم ریزش موی سکه ‌ای در سر و ریش برای شما بیان خواهد شد تا بتوانید هرچه زودتر درمان خود را شروع کنید.

اینفوگرافی ریزش مو سکه‌ ای

ریزش مو سکه ای چیست؟

ریزش موی سکه ‌ای که با نام‌های آلوپسی آره آتا یا طاسی سکه ‌ای شناخته می‌شود، نتیجه از بین رفتن فولیکول‌های مو می‌باشد. دقیقاً مشخص نشده است که علت این واکنش بدن چیست. لازم به ذکر است این ریزش مو اغلب جوانانی را که کمتر از بیست سال دارند، گرفتار می‌کند. البته این پدیده در سنین بالا یا کودکان نیز دیده می‌شود. ریزش مو سکه ‌ای با از دست دادن دسته‌های مو همراه است که طی آن، منطقه‌ خاصی از سر فرد به اندازه یک سکه، طاس خواهد شد. به این صورت که در پوست سر بدون بروز هیچ علائمی، بخش‌های گرد شکلی ایجاد می‌شود که در این بخش‌ها مو از دست می‌رود.

علائم ریزش موی سکه ای و راه درمان

گاهی این ریزش مو، شکل علامت تعجب روی پوست سر ایجاد می‌کند. عمدتاً ریزش مو در نواحی خاصی اتفاق می‌افتد و با گذشت زمان، ممکن است مو از این محل دوباره شروع به رشد کند. گاهی دسته‌ای از موهای یک ناحیه که از دست می‌روند، مجدد شروع به رشد می‌کنند و مناطق دیگری دچار ریزش می‌شوند.

برای اطلاع از هزینه کاشت مو برای موهای سر خود می‌توانید با مشاورین کلینیک فوق تخصصی پوست و مو هلیا به صورت کاملاً رایگان از طریق شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷ در ارتباط باشید. و همچنین از طریق پیام رسان واتس اپ به شماره ۰۹۱۲۲۵۰۲۰۵۰ تمامی سوالات خود را در رابطه با کاشت مو و سایر خدمات زیبایی با ما در میان بگذارید.

دلایل ریزش موی سر و ریش سکه‌ای

دلایل ریزش مو سکه ‌ای چیست؟

بیماری ریزش مو سکه ای به دلیل نقص در سیستم ایمنی فرد رخ می‌دهد. در این عارضه سیستم ایمنی بدن، فولیکول‌های خودی را به عنوان عامل بیگانه شناسایی کرده و به آن‌ها حمله می کند. با توجه به اینکه این حمله در اغلب موارد نمی‌تواند فولیکول را به طور کامل از بین ببرد، لذا بعد از مدتی، فولیکول‌ها می‌توانند خود را ترمیم نموده و در نتیجه شاهد رشد مجدد موها در این قسمت خواهید بود.

نکته لازم به ذکر این است که اگر این بیماری پیشروی کند، طاسی سر یا ریش، از حالت سکه‌ای خارج شده و به سرعت پیشروی می کند. ساز و کار دقیق اینکه چرا گلبول‌های سفید خون، فولیکول موهای بدن را مورد حمله قرار می‌دهند؛ هنوز مشخص نشده است. عوامل ژنتیکی در بروز این بیماری نقش مهمی دارند؛ در واقع ژن‌های این بیماری بعد از بیان شدن در بدن فرد ریزش موی سکه‌ای را ایجاد می‌کنند.

افرادی که به بیماری‌های نقص ایمنی چون بیماری‌های تیروئیدیت، آتوپی، ویتیلیگو و آلرژی شدید مبتلا هستند؛ بیشتر از سایر افراد به این بیماری مبتلا می‌شوند. در برخی مقالات به عامل استرس در بروز این بیماری اشاره شده است که منابع معتبر علمی این عامل را رد کرده‌اند و تا به حال استرس به عنوان عامل اصلی بیماری به اثبات نرسیده است.

ریزش مو سکه ای چیست؟موی سر یا ریش، به شکل دایره‌ای و به اندازه سکه ریزش پیدا خواهد کرد.
دلیل بروز این عارضهاختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن و تلقی شدن سلول‌های خودی به عنوان بیگانه در نتیجه به فولیکول‌ها حمله خواهد شد.
درمان ریزش مو سکه ایمزوتراپی
روش PRP
تزریق محلول تقویت فولیکول در محل ریزش
تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت
آیا این بیماری مسری است؟خیر این بیماری به دلیل نقص ایمنی رخ می‌دهد بنابراین اصلاً مسری نیست.

درمان های دارویی برای بیماری ریزش موی سکه ای

  • فاکتورهای رشد: دانشمندان در خصوص تاثیر فاکتورهای رشد و BGFG نیز تحقیقات گسترده‌ای انجام داده‌اند و به نتایج عالی در این خصوص رسیده‌اند. داروی ریزش موی سکه ای می‌توانند باعث رشد مجدد موها بعد از ریزش سکه‌ای شوند.
  • تزریق کورتون: برخی پزشکان برای بهبود فرد، از کورتیکواستروئیدها استفاده می‌کنند. این داروها سیستم ایمنی را سرکوب می‌کنند و از این طریق ریزش سکه‌ای را متوقف می‌کنند.

آیا این بیماری زمینه ارثی دارد ؟

تحقیقات ژنتیک‌دانان نشان می‌دهد که ریزش سکه‌ای مو (با نام علمی alopecia areata) زمینه ارثی دارد اما الگوی وراثتش نامشخص است زیرا به نظر می‌رسد که عوامل ژنتیکی و محیطی متعددی در بروز آن دخیل باشند. به طور کلی خطر ابتلا به این بیماری برای بستگان درجه اول (مانند خواهر و برادر یا فرزندان) افراد مبتلا، بیشتر از جمعیت عمومی است.

انواع ریزش موی سکه‌ای

انواع ریزش موی سکه ای

درمان قطعی ریزش موی سکه ای پشت سر بستگی به نوع ایجاد کننده آن دارد. تصور می‌شود که آلوپسی آره‌آتا یا همان ریزش موی سکه‌ای یک بیماری خودایمنی باشد که منجر به ریزش مو می‌شود. این بیماری معمولاً به صورت لکه‌های گرد یا بیضی شکل روی پوست سر یا سایر نقاط بدن که مو رشد می‌کند (مانند ریش، ابرو یا مژه) مشاهده می‌گردد. انواع ریزش موی سکه‌ای عبارت است از:

  1.  آلوپسی آره آتا تکه تکه (Patchy Alopecia Areata)
  2. آلوپسی توتالیس (Alopecia Totalis)
  3. آلوپسی یونیورسالیس (Alopecia Universalis)
  4. آلوپسی باربا (Alopecia Barbae)
  5. آلوپسی سکه ای منتشر (Diffuse Alopecia Areata)
  6. آلوپسی اوفیازیس (Alopecia Ophiasis)

روش های تشخیص ابتلا به ریزش مو سکه ای

روش های تشخیص ابتلا به ریزش مو سکه ای

یک پزشک متخصص پوست و مو معمولاً به سادگی با بررسی میزان ریزش مو و بررسی چند نمونه مو می‌تواند ریزش موی سکه‌ای را تشخیص دهد و همچنین ممکن است بیوپسی پوست سر را برای رد سایر بیماری‌هایی که باعث ریزش مو می‌شوند (از جمله عفونت‌های قارچی) درخواست نماید. اگر فرد مشکوک به بیماری‌های خودایمنی باشد، ممکن است آزمایش خون نیز برایش انجام گیرد؛ این آزمایش خون خاص بستگی به اختلال خاصی دارد که پزشک به آن مشکوک است با این حال، آزمایشگاه احتمالاً وجود یک یا چند آنتی بادی غیر طبیعی را آزمایش خواهد کرد.

اگر این آنتی‌بادی‌ها در خون فرد یافت شوند، معمولاً به این معنی است که به یک اختلال خود ایمنی مبتلا است. سایر آزمایشاتی که برای تشخیص ریزش موی سکه‌ای ممکن است درخواست شود عبارت هستند از:

  1. پروتئین واکنشی C و سرعت رسوب گلبول قرمز
  2. سطح آهن
  3. تست آنتی بادی
  4. هورمون‌های تیروئید
  5. تستوسترون آزاد و کل
  6. هورمون محرک فولیکول و لوتئینه کننده

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟

توصیه می‌شود با دیدن اولین کچلی نقطه‌ای در سر و بدنتان به یک متخصص پوست و مو مراجعه نمایید و این کار را به تعویق نیاندازید. پزشکان متخصص پوست و مو می‌توانند به تشخیص انواع مختلف ریزش موی سکه‌ای و ارائه ایده‌های پیشگیرانه و درمانی کمک کنند.

آیا بعد از درمان امکان ابتلای مجدد وجود دارد ؟

بله! اما اگر بعد از درمان ریزش موی سکه‌ای با راهکارهای یاد شده تحت نظر پزشک مجدداً دچار ریزش شده‌اید لازم است حتماً به پزشک خود مراجعه کرده و با او مشورت کنید. شاید لازم باشد آزمایشات پیشرفته‌تری را انجام دهید و از راهکارهای درمانی دیگری که برایتان مناسب باشد استفاده نمایید.

ریزش مو سکه ای ریش در آقایان

ریزش مو سکه ای ریش در آقایان

بد نیست بدانید ریزش موی سکه ‌ای محدود به سر نمی‌شود و در بیشتر موارد ریزش مویی به این شکل، در ریش و سبیل و بعضی مواقع ابرو نیز دیده می‌شود. این نوع ریزش، در واقع تهاجم سیستم ایمنی به سلول‌های خودی است، که متاسفانه بسیار شایع شده است. طوری که تقریباً یک تا دو درصد افراد را دربرمی‌گیرد. در ابتدای پیدایش این بیماری، فرد حدود یک یا دو سانتی‌متر ریزش مو را تجربه می‌کند و در مواردی که سلول‌های بدن شدیداً تحت حمله قرار گیرند، باعث ریزش موی واضح در ریش یا سبیل نیز می‌شود. در حقیقت بیشترین ریزش در صورت مردان ایجاد خواهد شد.

بسیاری از افراد به دنبال استفاده از داروهای خوراکی و موضعی برای درمان ریزش موی ریش خود هستند؛ اما این کار تأثیر خاصی ندارد و تنها می‌توان سرعت ریزش را کاهش داد. از آنجایی که ریش تأثیر بسیاری در زیبایی و بهبود اعتماد به نفس دارد، باید هر چه سریع‌تر برای درمان قدم برداشت. تنها راه مؤثر کاشت ریش است. البته پزشک باید شرایط فرد را بررسی کند تا مطمئن شود کاندید مناسبی برای کاشت ریش هست یا خیر. همچنین عوامل دیگری نیز ممکن است باعث ریزش مو سکه ای در ریش شوند؛ از جمله:

  1. بیماری‌های پوستی مثل اگزما
  2. اختلالات کروموزومی همچون سندروم داون
  3. پایین بودن سطح ویتامین D در بدن

علائم ریزش موی سکه ای سر

علائم ریزش موی سکه ای سر و ریش

برخی علائم ریزش موی سکه ‌ای سر و ریش شامل موارد زیر است:

  1. ریزش مو در برخی نقاط از سر به حالت دایره‌ای شکل و یا به شکل بیضوی است
  2. ظاهر ناخن‌های فرد ممکن است خیلی سفت یا خیلی نرم شوند
  3. در برخی قسمت‌های ریش نقاط دایره‌ای شکل دچار ریزش مو می‌شوند
  4. بعد از مدتی شاهد رشد مجدد موها در محلی خواهید بود که قبلاً دچار ریزش شده بود
  5. ریزش مو سکه ای عمدتاً در ماه‌های سرد سال رخ می‌دهد

ریزش مو سکه‌ ای و ارتباط با سن

همان‌طور که گفته شد، در بیشتر موارد این اتفاق در سنین بیست تا چهل سال دیده شده است. در برخی کودکان نیز این ریزش دیده می‌شود و اصلاً محدودیت سنی یا جنسی ندارد.

ریزش مو سکه ای در زنان

ریزش مو سکه ای که با نام علمی آلوپسی آره آتا نیز شناخته شده، از جمله بیماری‌های خود ایمنی است که از هر صد نفر دو فرد به آن مبتلا می‌شوند. این بیماری به غیر از آقایان، خانم‌ها را نیز درگیر می‌کند. در واقع می‌توانیم این‌طور بیان کنیم افراد با هر جنسیت و قومیتی ممکن است این نوع ریزش مو را تجربه کنند. زنان در هر سنی می‌توانند شاهد این نوع از ریزش مو باشند؛ اما بیشترین آمار برای بانوان رده سنی ۲۰ تا ۳۰ سال است.

متأسفانه هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد؛ اما می‌توان از داروهای مختلفی در راستای کنترل ریزش مو و بهبود سرعت رشد موها بهره برد. با قطع داروها روند ریزش نیز تسریع پیدا خواهد کرد؛ به همین علت بانوانی که شاهد طاسی در بخشی از پوست سر خود هستند می‌توانند برای بهبود ظاهر خود از کاشت مو بهره ببرند.

درمان قطعی ریزش مو سکه ای

درمان قطعی ریزش مو سکه ای

هرگز در انتخاب روش درمان ریزش مو سکه ای شتاب نکنید، درمان با کمک کاشت مو، مناسب کسانی است که حجم زیادی از موی خود را به دلایل خاصی همچون ریزش موی سکه ‌ای از دست داده‌اند. در واقع براساس دلیل و شدت ریزش مو، یک راه‌حل درمانی مناسب وجود دارد، اما برخی افراد با انتخاب شیوه‌های نامناسب نه‌تنها نتیجه‌ای از درمان نمی‌گیرند بلکه حساسیت آن منطقه از سر را بیشتر می‌کنند.

قدم اول برای درمان ریزش مو، باید به دنبال پیدا کردن دلیل رخ دادن این اتفاق باشید چرا که حتی اگر با هر روش درمانی بتوانید موهای خود را وادار به رشد کنید، باز هم چون عامل ریزش را متوقف نکرده‌اید، باید انتظار ریزش موهای جدید را داشته باشید. نهایتاً درمان قطعی ریزش مو سکه ‌ای، پس از درمان بیماری و توقف ریزش موها، پیوند موی طبیعی می‌باشد.

روش های درمانی دیگر برای ریزش مو سکه ای

مزوتراپی

یکی از روش‌های از بین بردن اثر ریزش مو سکه ای، روش مزوتراپی است که در آن بخشی از مواد تشکیل دهنده‌ پوست (درم) را به پوست سر یا قسمتی که دچار ریزش شده است تزریق می‌کنند تا رویش مو در آن قسمت و اطراف آن به این وسیله تحریک شود. مزوتراپی روش جدیدی است که تنوع بالایی در زمینه‌های مختلف پوستی مانند سلولیت، لیفت پوست آسیب دیده، جوان‌سازی پوست، محو محل بریدگی‌ها و ریزش مو در اختیار شما می‌گذارد.

پی آر پی (PRP)

PRP پلاسمای سرشار از پلاکت است. می‌دانیم که پلاکت نقش اساسی در روند انعقاد خون دارد ولی جالب است بدانید وظیفه‌ پلاکت در بدن، کمی بیشتر از انعقاد خون است. در روند انعقاد خون پلاکت‌ها بعد از این که در منطقه‌ زخم آزاد می‌شوند، در ادامه ماده سیتوکین را ترشح می‌کنند که باعث رشد و ترمیم سلول‌های از دست رفته می‌شود.

آیا ریزش موی سکه ای واگیر دار است؟

آیا ریزش مو سکه ای واگیردار است؟

درست است که این نوع از ریزش مو کمی متفاوت عمل می‌کند و در واقع ضعف سیستم ایمنی را با خود دارد، اما این مورد دلیل بر این نیست که فرد دچار طاسی سکه ای، دارای بیماری واگیرداری است. این بیماری علائم ناخوشایندی ندارد مگر این که شما با ریزش مو احساس کنید اعتماد به نفس خود را از دست داده‌اید که در این مسیر نیز پیشنهاد می‌شود با افراد درگیر با این اتفاق بیشتر ارتباط داشته باشید.

مراقبت ‌هایی که از ریزش مو سکه ای پیشگیری می کنند

در همه‌ مراقبت‌های مو توصیه شده‌ است که جهت حفظ تارهای مو و کیفیت آن‌ها در طول زندگی، سعی کنید نکاتی را رعایت نمایید:

  1. مکمل‌های حاوی آنتی‌اکسیدان را در برنامه‌ غذایی خود بگنجانید. از مکمل‌های توصیه شده می‌توان به امگا۳، ویتامین آ، ویتامین ث و ای و .. برای کم کردن التهاب و تاثیر رادیکال‌های آزاد در بدن اشاره کرد. ویتامین‌های ب کمپلکس که حاوی ویتامین B12 و B1 و B6 هستند، تاثیر مستقیم روی مغز و کاهش استرس دارند. ویتامین B5(اسید پانتوتنیک) و بیوتین سبب رشد موهای جدید می‌شوند.
  2. کمبود ویتامین D می‌تواند باعث بسیاری از التهابات ناگهانی شود. عملکرد این ویتامین در بدن، کمک به جذب کلسیم، تنظیم هورمون‌ها و تقویت سیستم ایمنی است.
  3. هر چند این مکمل‌ها برای هر فرد ضروری است اما دوز مصرفی باید با صلاح‌دید پزشک و بررسی آزمایشات شما، تعیین شود.

شما می‌توانید با مراجعه به کلینیک پوست و مو هلیا و مشورت با متخصصین مجرب این کلینیک پوست و مو از قیمت کاشت مو خود مطلع شوید. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷ تماس بگیرید.

همچنین شما عزیزان می‌توانید از طریق سیستم چت آنلاین وب‌سایت، از مشاوره آنلاین بهره‌مند شوید. همین‌طور می‌توانید به اینستاگرام هلیا مراجعه کرده و از کلیپ‌های تخصصی ما دیدن کنید. کاشت مو و ابرو در این کلینیک توسط پزشک مطرح کشور دکتر حمیدرضا خراسانی صورت می‌گیرد.

۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • سلام تو سن ۱۵ سالگی متوجه این بیماری شدم یه مدت امپول زدم بهتر شد اما الان که ۲۱ سالم هست دوباره ریزش ها شروع شده میخواستم بدونم درمان قطعی برای این بیماری وجود داره ؟؟؟؟؟/

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید