همه چیز درباره سندرم تخمدان پلی کیستیک
سرفصل این مطلب
سندرم تخمدان پلی کیستیک “Polycystic ovary syndrome” که به اختصار (PCOS) معرفی میشود، نوعی اختلال شایع هورمونی در بانوان است. این اختلال عموما با علائم گستردهای همچون رشد موهای زائد در صورت و بدن ظاهر میشود. اگرچه بسیاری از مبتلایان به این بیماری با رویش و ضخیم شدن موهای زائد در نقاط مختلف بدن و صورت مواجه میشوند، اما در مواردی هم این اختلال منجر به ریزش موهای سر میشود. برای کسب اطلاعات بیشتری در خصوص سندرم تخمدان پلی کیستیک و ریزش مو، همچنین راههای درمان آن برای توقف ریزش مو این مقاله راهنمای مفیدی خواهد بود. اگر نمیدانید سندرم تخمدان پلی کیستیک چه علائمی دارد و عوارض آن چیست، ادامهی مطلب را با ما همراه باشید. کلینیک تخصصی هلیا در زمینه ترمیم پوست و مو با تکیه بر آخرین تکنولوژی و علوم درمانی دنیا در خدمت شما عزیزان خواهد بود.
عوارض و آسیب های ناشی از ظهور سندرم تخمدان پلی کیستیک
همچون دیگر اختلالات هورمونی، سندرم پلی کیستیک نیز عوارض متعددی در بدن فرد ایجاد میکند. عدم تعادل ترشح هورمونهای مردانه در بدن زنان علائمی نظیر جوشهای چرکین، ریزش مو یا رشد موهای زائد در نواحی مختلف بدن و صورت دارد. همچنین مشکلاتی همچون قاعدگی نامنظم، دردهای متداول در نواحی شکم و … از عوارض این بیماری است که هریک عوارض بیشتری برای بدن رقم میزنند. برخی از سوالاتی که در خصوص سندرم تخمدان پلی کیستیک مطرح میشود، به شرح زیر است.
آیا تخمدان پلی کیستیک خطرناک است؟
همانطور که در بخشهای پیشین عنوان شد، PCOS عارضهی شایعی است که ممکن است در زنان رخ دهد. بنابراین اگر شما با این مشکل روبرو شدهاید، نگران نشوید. این بیماری به سادگی و با رعایت دستورات پزشک درمان میشود و نباید استرس و نگرانی به خود راه دهید. اگرچه این به این معنا نیست که این مشکل را نادیده بگیرید. چرا که جزئی ترین اختلالات هورمونی در صورت بیتوجهی، ممکن است بیشتری مشکلات را برای بدن ایجاد کنند.
از کجا بفهمیم تخمدان پلی کیستیک داریم؟
اگر مراقب بدن خود باشید، به خوبی قادر خواهید بود علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک را تشخیص دهید. علائمی مانند پریودهای نامنظم، رشد موهای زائد ضخیم در نواحی صورت، گردن، سینه و شکم، جوشهای چرکی در صورت از جملهی این علائم است که باید آنها را جدی بگیرید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک بر بارداری چه تاثیری دارد؟
در خصوص سندرم تخمدان پلی کیستیک و بارداری نظرات زیادی اعلام میشود. اما آنچه که مورد تایید قرار گرفته این است که این سندرم بارداری را سختتر خواهد کرد. بنابراین افرادی که تصمیم به فرزندآوری دارند، لازم است نسبت به درمان این مشکل خود هرچه سریعتر اقدام کنند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک و ریزش مو
آیا برای شما مبهم است که چگونه سندرم تخمدان پلی کیستیک منجر به ریزش مو میشود؟ پاسخ این سوال به فعالیت هورمونهای آندروژن برمیگردد. هورمونهای مردانه که به آندروژن معروفند، در بدن زنان نیز ترشح میشوند. این شامل تستسترون هستند. این هورمونها در رشد موهای زائد زیر بغل و نواحی خصوصی بدن نقش دارند. PCOS یا تنبلی تخمدان منجر به تولید آندروژن اضافی در بدن زنان میشود. نتیجه این اتفاق رویش موهای زائد در نواحی از بدن است که در شرایط عادی رشد نمیکند. در نهایت موهای زائد ضخیم در صورت، گردن، سینه و شکم زنان شروع به رشد میکنند. رفتار دیگری که آندروژنهای اضافی بروز میدهند، نازک و ضعیف شدن موهاست که در نهایت منجر به ریزش موی شدید در زنان میشود.
درمان ریزش موی ناشی از پلی کیستیک تخمدان
برای درمان این مدل ریزش مو نیاز است اقدام به درمان پلی کیستیک تخمدان کنید. درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک باید تحت نظر پزشک و با مصرف دارو در یک دورهی چند ماهه انجام شود. تنظیم هورمونها مهمترین بخش درمان است. پس از درمان کامل پلی کیستیک، نوبت به درمان ریزش موی ناشی از آن میرسد. مشکل این است که هر تار مویی که به دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک از دست میدهید، در حالت عادی دوباره رشد نمیکند. به همین دلیل افرادی که دچار این مدل ریزش میشوند، باید اقدام به درمان کنند.
مصرف قرصهای ضدبارداری
قرصهایی که برای پیشگیری از بارداری مصرف میشوند، در کاهش سطح آندروژن بدن موثرند. که این به مرور سبب کنترل ریزش موها و در نهایت توقف ریزش میشود. این قرصها تنظیم دورهی قاعدگی نیز کمک میکنند. توجه داشته باشید که مصرف این قرصها و دوز مصرفی آن باید تحت نظارت پزشک متخصص مصرف شود.
اسپیرونولاکتون (Spironolactone)
اسپیرونولاکتون نوعی داروی خوراکی است که توسط موسسه غذا و داروی آمریکا (FDA) به تایید رسیده است. یکی از موارد مصرف این دارو در درمان آلوپسی آندروژنتیک است. معمولا این دارو همراه با قرصهای ضد بارداری تجویز میشود. مجددا لازم به یادآوری میباشیم که مصرف این داروها باید با تشخیص پزشک انجام شود.
ماینوکسیدیل
یکی از مهمترین داروهای موثر برای درمان طاسی در زنان است که به صورت موضعی مصرف میشود. این دارو را روزانه و به مقدار توصیه شده روی پوست سر اعمال کنید تا به مرور جذب پوست شود. تاثیر این دارو در رشد موها و افزایش ضخامت تارهای مو به اثبات رسیده است.
فیناستراید (Propecia) و دوتاستراید (Avodart)
داروهای نامبرده برای درمان ریزش مو با الگوی مردانه مورد استفاده قرار میگیرد. اگرچه این داروها برای ریزش مو در زنان کاربرد کمتری دارند، اما پزشکان همچنان این دو مورد را برای کسانی که ریزش موی ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند، تجویز میکنند.
مکملهای ویتامینه
مصرف مکملهای ویتامینی و معدنی در کنار سایر روشهای درمانی به تغذیهی فولیکولهای مو کمک میکند. مصرف عناصر روی، آهن، بیوتین، پروتئین و ویتامینهای گروه B به مدت 8 هفته تاثیر مفیدی بر رشد موهای شما خواهد داشت.
کاشت مو
اگرچه داروهای یاد شده هریک تاثیر مفیدی در توقف ریزش موها دارند، اما در شرایطی که شدت ریزش مو زیاد است، نمیتوان از این داروها انتظار معجزه داشت. از طرفی برخی افراد ممکن است به دلیل مقاومت به داروها و عوارض جانبی آنها نتیجهی مثبتی از این راههای درمانی کسب نکنند. در این موارد کاشت موی طبیعی به عنوان گزینهی مناسب، سریعتر و حتی کم هزینهتر پیشنهاد میشود. روشهای کاشت مو بسیار گسترده هستند و هریک مزایا و برتری های خاص خود را دارند. لذا مخاطبان میتوانند با مراجعه به مراکز معتبر زیبایی، مناسبترین روش را انتخاب کنند.
کاهش وزن
جالب است بدانید که کاهش وزن در افرادی که اضافه وزن دارند، تاثیرات چشمگیری در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک دارد. شواهد به ثبت رسیده در این زمینه نشان میدهد بین سندرم تخمدان پلی کیستیک و چاقی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند که در نهایت ریزش موها را به دنبال خواهد داشت. از این رو زنان مبتلا به PCOS برای درمان پلیکیستیک خود ابتدا باید به کاهش وزن فکر کنند. کاهش 5 تا 10 درصد از وزن بدن به وضوح علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را کاهش میدهد. همچنین تخمدان پلی کیستیک و کمردرد نیز چندان با یکدیگر غریبه نیستند. زمانی که درمان پلی کیستیک به طور کامل به اتمام برسد، نه تنها مشکلات ریزش مو نخواهید داشت، بلکه کمر درد، چاقی و عوارض ناشی از آنها را هم از خود دور میکنید.
درمان عوارض تخمدان پلی کیستیک در کلینیک پوست و مو هلیا
واضح است که مشکل PCOS عوارض متعددی برای بدن به همراه دارد. مشکلاتی که عمدتا بر ظاهر و زیبایی بانوان تاثیر میگذارد. پس از درمان کامل این بیماری تحت نظر پزشک متخصص، باید آثار بجا مانده از عوارض بیماری را درمان نمود. مشکلاتی نظیر موهای زائد رشد یافته، جوشهای صورت و ریزش مو در بهترین شرایط توسط متخصصان کلینیک زیبایی هلیا قابل درمان است. این مرکز تحت نظارت و پزشک ماهر و با سابقه، دکتر خراسانی و با بهرهگیری از تجهیزات نوین آماده خدمت رسانی به کلیهی بانوان گرامی میباشد.
منابع:
https://www.healthline.com/health/pcos-hair-loss-2#Support
https://www.contemporaryobgyn.net/view/patients-guide-management-hair-loss-polycystic-ovary-syndrome