کاشت مو یکی از بهترین روشها برای برگرداندن موهای از دست رفته است. به طوری که در حال حاضر انواع مختلفی از این روشها در کلینیکهای زیبایی انجام میگیرند. در صورتی که شما نیز به هر دلیلی از ریزش و کمپشتی موهای خود رنج میبرید میتوانید یکی از روشهای کاشت مو را با توجه به شرایط و انتظارات خود انتخاب کرده و از نتیجه کار لذت ببرید. در صورتی که شما نیز یکی از کاندیدها برای انجام کاشت مو هستید و در این مسیر با یکسری اصطلاحات و کلمات روبرو خواهید شد که دانستن آنها ضروری است. از جمله پرکاربردترین این عبارات گرافت مو و بانک مو است. در صورتی که علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص اصطلاحات رایج در طول پروسه پیوند مو هستید شما را به خواندن ادامه این مقاله دعوت میکنیم.

بانک مو
بانک مو به قسمتی گفته میشود که گرافتهای مو از آنجا تأمین شده و میتواند یک منبع مناسب برای کاشت مو باشد. بهترین بانک مو، پشت سر است زیرا موهای این قسمت مقاومت بالایی در برابر عوامل محیطی و هورمونهایی دارند که منجر به ریزش مو میشوند. به همین دلیل در اکثر افراد حتی تا سنین پیری، موهای این قسمت دچار ریزش نمیشود. به هنگامی که فرد دچار ریزش موی شدید سر، ابرو و یا ریش شده و راهکارهای درمانی برای او تاثیر ندارد، میتواند از روش پیوند مو استفاده کند.
شما کاربران گرامی می توانید این مقاله را به صورت فایل صوتی گوش نمایید
گرافت مو چیست؟
“گرافت” اصطلاح استاندارد برای توضیح نواری از پوست است که حاوی مو باشد. گرافتها را میتوان از هر نقطهای از بدن گرفت، اما معمولاً از پوست پشت سر به دلیل پایداری بالای ناحیه گرفته میشود. فناوری، ابزارها و رویکردهای جراحی اندازه و شکل پیوند یا گرافتها را تعیین میکنند. به طور کلی گرافت مو با برداشتن بافت از محل اهدا کننده تشکیل میشود و هدف ما برداشتن مقدار کمی از بافتی است که موی آن میتواند رشد کند و سپس آن را به ناحیهای از پوست سر که دچار طاسی شده پیوند میزنیم. گرافتهای مو را میتوان به صورت نواری به یکباره (پیوند FUT) یا بصورت واحدهای جداگانه (استخراج واحد فولیکولی یا FUE) از ناحیه اهداکننده جدا کرد. سپس گرافتها به منظور تقلید از موهای اطراف ناحیه تحت درمان، یک به یک در ناحیه گیرنده (در طول و جهت مناسب) قرار خواهند گرفت.

بانک مو چیست و چه کارایی دارد؟
بانک مو قسمتی از بدن است که تراکم موی زیادی داشته و گرافتهای موجود در آن برای کاشت مو بسیار مناسب هستند. اگرچه بهترین بانک مو، قسمت پشت سر است اما اگر دچار طاسی شدید باشید، پزشک به سراغ موی سایر قسمتهای بدن خواهد رفت. برای این منظور باید جنس و ضخامت مو، تراکم مو، سلامت پوست سر و رنگ موی سایر قسمتهای بدن را با دقت بررسی کند تا متوجه شود آیا گزینه مناسبی برای بانک مو هستند یا خیر.
ناحیهای که مو از آن برداشت میشود باید به گونهای باشد که بتواند موی مورد نیاز برای پیوند مو، ابرو یا ریش را تأمین کند و در عین حال خود نیز دچار مشکلاتی مانند کمپشتی مو نشود.
ممکن است فرد در هر سنی به پیوند مو نیاز داشته باشد. اما معمولاً در سنین ۲۵ به بالا ریزش مو شروع میشود. اگر دقت کرده باشید، طاسی سر عمدتا در قسمت جلویی تا فرق سر رخ میدهد. این موضوع نشان میدهد که موهای قسمتهای جلویی و فرق سر مقاومت کمی دارند. از این رو باید بانک مو را در قسمتهایی انتخاب کرد که مشکلات کمتری از این نظر داشته باشد.
ویژگیهای بانک موی مناسب |
|
بهترین بانک مو | قسمت پشت سر، بهترین بانک مو برای پیوند است. |
آیا کاشت مو با بانک موی ریش ممکن است؟ | بله منوط بر اینکه رنگ موی ریش به موی سر شباهت داشته و به بیماری پوستی مبتلا نباشید. |
کاربردهای بانک مو |
|
از کدام قسمت ها برای بانک مو استفاده می شود؟
فرآیند کاشت مو با بررسی ناحیه بانک مو توسط پزشک آغاز میشود. پزشک در بررسی خود اطلاعاتی را راجع به جنس و ضخامت مو و جنس پوست سر در آن ناحیه جمعآوری میکند. این اطلاعات مشخص خواهد کرد که چه تعداد تار مو میتوان از بانک مو برداشت کرد و فولیکولهای آن تا چه اندازه حین عمل کاشت سالم خواهند ماند. همچنین در این بررسیها، پزشک تصمیم میگیرد چه تکنیکی برای کاشت مو در فرد متقاضی مناسبتر خواهد بود.
برای اطلاع از هزینه کاشت مو خود می توانید با مشاورین کلینیک فوق تخصصی پوست و مو هلیا به صورت کاملا رایگان از طریق شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷ در ارتباط باشید. و هچنین از طریق پیام رسان واتس اپ به شماره ۰۹۱۲۲۵۰۲۰۵۰ تمامی سوالات خود در رابطه با هزینه کاشت مو و سایر خدمات زیبایی با ما در میان بگذارید.
اگر دقت کرده باشید پشت سر، حتی در افرادی که دچار طاسی کامل در ناحیه فرق سر هستند، پرپشتی خود را حفظ میکند. به همین علت بهترین قسمتی است که برای پیوند مو مورد استفاده قرار میگیرد. بسته به این که کاشت مو در ناحیه سر یا صورت انجام شود، قسمتهایی که برای اهدا مو در نظر گرفته میشود نیز متفاوت است. به عنوان مثال، موهای ناحیه پشت گوش به عنوان یک بانک مو خوب برای کاشت ابرو شناخته شدهاند. این قسمت دارای موهای نازک و ظریفی است و برای ابرو مناسبتر است.
مطالب بیشتر: بهترین کلینیک کاشت مو در تهران
تراکم موها در ناحیه بانک مو نیز بسیار حائز اهمیت است. واحد اندازهگیری تراکم مو، تعداد واحد فولیکولهای طبیعی در هر سانتیمتر مربع است. تراکم مو در بانک مو باید در حد مشخصی باشد تا عمل کاشت مو قابل انجام باشد. معمولا تراکم ایدهآل موها در این ناحیه از پنجاه تا صد واحد فولیکول طبیعی در هر سانتیمتر مربع است. همچنین به طور کلی تراکم مو در ناحیه پشت گوش کمتر از پشت سر است.
کاشت مو با بانک موی ضعیف امکان پذیر است؟
ممکن است قسمت پر موی پشت سر که برای پیوند مو مورد استفاده قرار میگیرد، دچار مشکلاتی شود. به عنوان مثال هنگامی که فرد به قارچهای پوستی مبتلا است یا این ناحیه نیز دچار ریزش شده باشد، میتوان از بخشهای دیگری مانند موهای سینه و پشت نیز استفاده کرد. در برخی از روشهای کاشت مو به علت طاسی شدید در اطراف سر یا کمپشت بودن آن، از این نواحی استفاده میشود. یکی از مزایای استفاده از موهای پشت و سینه، مقاومت بالای آنها است. در اصل این موها به عنوان موی زائد محسوب میشوند اما مقاومت بالایی در برابر عوامل خارجی دارند.
بانک مو موجود در سینه و پشت در آقایان معمولاً به اندازه لازم میتواند گرافت مو تأمین کند. موهای بدن حالتی مجعد دارند و ممکن است کاشت آنها در سر و صورت چندان جالب نباشد. به همین دلیل فقط در مواقعی که بانک موی سر مناسب نباشد از آن استفاده خواهد شد. یا حتی گاهی به عنوان مکمل بانک موی سر انتخاب میشود. یعنی وقتی بانک موی سر نتواند تراکم مورد نظر را برای فرد متقاضی تامین کند، از موهای بدن برای ایجاد تراکم استفاده میشود.
البته بعد از کاشت مو و طی دوران رشد که مو خود را با شرایط جدید وفق میدهد، بسیاری از خصوصیات آن نیز متناسب با ناحیه جدید تغییر خواهد کرد. به همین علت هنگامی که از بانک مو بدن استفاده میشود میتوان انتظار داشت پس از مدتی موهای کاشته شده صاف شوند و رشد و حالت خود را متناسب با قسمت سر و صورت تغییر دهند. شاید برای شما این سوال مطرح شود که آیا افرادی که بانک موی ضعیف دارند، میتوانند از بانک موی فرد دیگری برای کاشت مو استفاده کنند؟
پاسخ مطلقا نه است. چرا که فولیکولهای مو حاوی DNA هستند و اگر از فولیکولهای فرد دیگری استفاده شود، بدن فرد متقاضی، کاشت مو آنها را جسم خارجی تشخیص داده و پس میزند. تنها در صورتی یک فرد میتواند از بانک موی فرد دیگر استفاده کند که دو قلوی همسان باشند. البته از آنجایی که ریزش مو ژنتیکی است، دوقلوهای همسان هم به احتمال قریب به یقین با هم دچار ریزش مو میشوند و هر کدام به بانک موی خود نیاز دارند!
مطالب بیشتر: کاشت مو به روش sut
بانک موی قوی چه مشخصه هایی دارد؟
حتما این سوال برای شما پیش آمده است که چگونه میتوان متوجه شد بانک موی قوی داریم یا خیر؟ متخصص در جلسه مشاوره به دقت وضعیت تراکم مو را بررسی میکند تا براساس تراکم موی سر، بهترین روش کاشت را انتخاب کند. چند ویژگی مهم بانک موی قوی عبارتند از:
۱- اولین ویژگی بانک موی قوی، تراکم بسیار عالی موی سر است. البته اهمیت تراکم مو براساس روش پیوند طبیعی مو مشخص خواهد شد برای مثال در روش FUT، حتما باید تراکم مو بسیار بالا باشد تا بتوان تعداد گرافت کافی به دست آورد. از سویی دیگر این روش تهاجمی است و باعث آسیب به بانک مو خواهد شد.
۲- از طرفی لازم است بانک مو، پوست سالمی داشته باشد. در برخی افراد مشاهده میکنیم علی رغم پرپشت بودن موی سر، پوست دچار بیماری قارچی شده است. در نتیجه نمیتوان از این قسمت به عنوان بانک مو استفاده نمود.
۳- فاکتور دیگر که تعیینکننده کیفیت و قدرت بانک مو است، ضخامت مو است که قدرت فولیکول مو را میکند. هر اندازه فولیکول قویتر باشد، کاشت مو با موفقیت بیشتر صورت خواهد گرفت.
بانک مو از ریش؛ تاثیر ریش بر کاشت موی سر
همانگونه که گفته شد، بهترین بانک مو برای کاشت مو، قسمت پشت سر است اما برخی از آقایان به دلیل اینکه دچار ریزش شدید مو شده و یا به بیماری پوست سر مبتلا هستند، دچار محدودیت خواهند شد. در چنین مواردی متخصص به سراغ موی سایر قسمتهای بدن میرود که گزینه مناسب در چنین مواردی برای مردان، بانک مو از ریش است. رنگ موی ریش شباهت بسیار زیادی به موی سر داشته و به همین دلیل در ابتدا پزشک به سراغ این قسمت میرود البته منوط بر اینکه شما ریش پرپشتی داشته باشید.
مشکلات احتمالی بانک مو
هر روش درمانی و زیبایی ممکن است یکسری مشکلات را به همراه داشته باشد و بسته به شرایط بدن فرد و بانک مو، احتمال آسیبهایی وجود دارد. به همین علت در جلسات مشاوره قبل از پیوند طبیعی مو، یک سری آزمایشها انجام شده و سوابق بیماری فرد بررسی میگردد. از این رو بهتر است قبل از این که برای کاشت طبیعی مو اقدام کنید، با پزشک خود صحبت داشته باشید. بانک مو به روشهای متعددی مورد استفاده قرار میگیرد. در اصل تفاوت اصلی بین روشهای پیوند مو، بیشتر در روش برداشت مو است.
در روشهای قدیمیتر، یک نوار کوچک با عرض چند سانتیمتر از پشت سر برداشته شده و گرافتهای مورد نیاز از آن تأمین میشد. اما در روشهای جدیدتر برای رفع عوارضی مانند زخم و اسکار، تأمین گرافت با ابزار و دستگاههای دقیقی انجام میشود در نتیجه احتمال این که در زمان برداشت مو، به پوست سر آسیب وارد شود بسیار کم خواهد شد. این کار باید توسط پزشک ماهر و متخصص در زمینه کاشت مو انجام گیرد.
این که دقیقا از کدام ناحیه بانک مو برای کاشت مو استفاده شود و این که چه اثری بر پوست سر خواهد داشت، بستگی به تکنیکی دارد که پزشک برای فرد متقاضی انتخاب میکند. مثلا اگر کاشت طبیعی مو با روش FUT انجام شود، یک نوار باریک پانزده الی بیست سانتیمتری از پشت سر برش داده شده و موهای روی آن استخراج میگردد. در ادامه، جای زخم بخیه میخورد.
اما اگر از روش FUE استفاده شود، جایزخم باقی نخواهد ماند چرا که در این روش از نقاط مختلف بانک مو فولیکولها برداشت شده و این پراکندگی برداشت باعث میشود زخمها بسیار کوچک باشند. البته اینکه در این روش، فولیکول از ناحیه وسیعتری از بانک مو استخراج میگردد، لزوما به معنای آن نیست که نسبت به روش قبلی تعداد فولیکولهای بیشتری به دست میآید. همانطور که پیشتر گفته شد تعداد فولیکولهای برداشته شده به جنس و نوع موها بستگی دارد. به خصوص در روشهای برداشت پراکنده اگر استانداردهای لازم صورت نگیرد، احتمال این که حالتی به نام مردگی پوست سر ایجاد شود، وجود دارد. در این صورت ناحیه پر پشت موی شما کاملاً ضعیف شده و در صورت نیاز برای کاشت مجدد مو نمیتوان از آن استفاده کرد. حتی ممکن است بانک مو کاملاً کمپشت شود و برای پوشاندن آن مجبور به استفاده از موهای اطراف باشید.
مطالب بیشتر: پروتز مو یا کاشت مو ؟
مهم ترین عوامل تخریب کننده بانک مو
عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند ناحیه بانک مو را تحت تاثیر قرار دهند و موهای آن را برای کاشت مو غیر قابل استفاده کند. برخی از رایجترین این عوامل عبارت هستند از:
- استفاده بیش از حد از سشوار و اتوی مو
- استفاده منظم و مکرر از محصولاتی مانند ژل و تافت
- به کارگیری متدهایی مانند کراتینه کردن مو، فر کردن و …
- قرار گرفتن در معرض نور شدید و دائم خورشید
- قرارگیری در معرض مواد شیمیایی و پرتوهای یونیزه کننده
- شانه کردن موها در حالت خیسی
راهنمای کامل مراقبت از بانک مو بعد از کاشت مو
در روشهایی که برداشت نواری انجام میشود، زخم های بعد از کاشت مو باید کاملاً تحت مراقبت قرار گیرند. اما در روشهای جدید که برداشت مو از این نواحی پراکنده است، زخم سطحی و ریز است که نیازی به پانسمان و مراقبت خاصی ندارد. مثلا همانطور که در قسمت بالا گفته شد در روش FUE زخمها پراکنده و کوچک هستند. این زخمهای کوچک در فاصله پنج روز بعد از پیوند به شکل نقطههای صورتی قابل رویت هستند اما بعد از رشد مجدد مو، به تدریج محو میشوند و اثری از آنها نخواهد ماند. ممکن است در ناحیه پشت سر احساس خارش بکنید و این کاملا طبیعی است. بعد از گذشت سه روز به تدریج این حس خارش از بین میرود. اما در هر صورت باید برای جلوگیری اتفاقات ناخوشایند، چند توصیه را جدی بگیرید:
- برای پیشگیری از عفونت زخمها و درمان سریعتر آنها، از داروهای آنتی بیوتیک که متخصص تجویز میکند استفاده کنید.
- همچنین پزشکان توصیه میکنند در هفتههای اول بعد از ایمپلنت مو، هم ناحیه بانک مو و هم ناحیه پیوند شده، به شکل روزانه شسته شوند. چرا که هنوز زخمها کامل جوش نخورده و امکان آلودگی و عفونت وجود دارد. البته شستن مو بعد از کاشت بسیار حساس است و باید با توجه به دستورالعملهای پزشک این کار را انجام دهید تا به فولیکولهای تازه کاشته شده آسیب نرسانید.
رویش مو در ناحیه ی اهدا کننده معمولا بعد از گذشت چهار ماه به تدریج آغاز میشود. اما در ابتدا موها قطر کمی دارند و نازک هستند. در فاصله ده الی پانزده ماه بعد از پیوند، ضخامت موهای ناحیه بانک مو بازیابی شده و میشود گفت به طور کامل به شکل قبل از عمل بر میگردند. مهمترین عامل در سلامت بانک مو پس از پیوند مو، استفاده از خدمات کلینیکهای معتبر است. همچنین مهارت پزشک و کادر درمانی اهمیت بالایی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.
مدت زمان ترمیم بانک مو چقدر است؟
سوالات زیادی در مورد ترمیم بانک مو بعد از کاشت پرسیده میشود، زیرا زیباجو میترسد که ناحیه اهدا کنندهاش آسیب دیده باشد و این آسیبها درمان نشوند. احساس درد در ناحیه اهدا کننده پس از استخراج مو نسبتاً طبیعی است، هرچند که این احساس درد و ناراحتی طی چند روز اول پس از عمل از بین میرود. در حالت کلی برخی از تکنیکهای کاشت مو باعث آسیب رساندن به ناحیه بانک مو میشوند (حتی اگر بانک مو قوی داشته باشید) با این حال به لطف معرفی تکنیکهای پیشرفته و جدید، روز به روز احتمال آسیبها و عوارض جانبی کمتر می شود. اما بازهم برخی از تکنیکها که توسط افراد فاقد صلاحیت انجام می شوند میتوانند باعث ایجاد موارد زیر گردند:
- برداشت بیش از حد
- بیحسی و درد مداوم
- خون ریزی
- فولیکولیت
- ریزش مو
- ایجاد اسکارهایی در ناحیه اهدا کننده
برای جلوگیری یا درمان این علائم لازم است که دستورات پزشکتان را مو به مو انجام دهید. به موارد مراقبتی زیر که در مورد ترمیم بانک مو است توجه نمایید:
- از مصرف داروهای رقیق کننده خون تا ۳ هفته پرهیز نمایید
- به هیچ وجه این ناحیه را تحت فشار نگذارید (به خصوص هنگام خواب)
- حداقل تا ۳ هفته از مصرف الکل و دخانیات دوری کنید
- از کرم و لوسیونهای ترمیم کننده و نرم کننده تجویزی پزشکتان استفاده کنید
- داروهای آنتی بیوتیکی و ضد التهاب و تورمتان را منظم میل کنید
آیا موهای برداشت شده از بانک مو دوباره رشد می کنند؟
اگر یک پزشک حاذق ایمپلنت مو را انجام داده باشد چراکه نه؟؟ در عرض ۲ تا ۳ هفته پس از پیوند موی طبیعی، موهای کاشته شده میریزند اما در عرض چند ماه آینده متوجه رشد جدید موهایتان خواهید بود. در واقع اکثر افراد بعد از ۶ تا ۹ ماه شاهد ۶۰ درصد رشد موهای جدید خود خواهند بود. مدت زمان ترمیم بانک مو ممکن است بین ۶ تا ۱۲ ماه باشد با این حال هنگامی که فرآیند بهبودی کامل شد، فولیکولهای پیوند شده شروع به رشد مو میکنند و همین رشد باعث میشود که تکههای طاس روی پوست سر شما را پر کنند. این موها، موهایی هستند که با افزایش سنتان نیز به رشد طبیعی خود ادامه میدهند.
شما میتوانید با مراجعه به ” کلینیک پوست و مو هلیا ” و مشورت با متخصصین مجرب این کلینیک پوست و مو از قیمت کاشت مو خود مطلع شود. جهت مشاوره با شماره ۰۲۱۷۹۵۴۷ تماس بگیرید.
همچنین شما عزیزان میتوانید از طریق سیستم چت آنلاین وب سایت ، از مشاوره آنلاین بهرهمند شوید.
کاشت مو و ابرو در این کلینیک توسط پزشک مطرح کشور دکتر حمیدرضا خراسانی صورت میگیرد.
منابع: